Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

За 4 порции:
8 броя фини кори за баница
500 г обезкостено и без кожи пилешко месо от бутчета
3 средно големи глави кромид лук
1 патладжан (около 250 г)
1 ч.ч. млад млечен грах от консерва
1 с.л. доматено пюре
сол
прясно смлян черен пипер
сушена стрита мащерка
лют пипер на люспи (по желание)
4-5 с.л.олио

За соса бешамел:
300 мл прясно мляко
1,5 с.л. с връх брашно
140 г топено сирене
40 г краве масло
сол
прясно смлян черен пипер (по желание)
160 г твърд кашкавал за настъргване и поръсване

Пилешкото месо нарязваме на хапки, кромида и патладжана - на дребни кубчета. За бешамеловия сос разтопяваме на котлона маслото, добавяме брашното и бъркаме, докато маслото се запържи до златисто. Изсипваме студеното прясно мляко и бъркаме сместа до сгъстяване. В сгъстения сос добавяме нарязаното на ситни бучици топено сирене и бъркаме енергично, за да се стопи. Добавяме сол и черен пипер (по желание). Готовия бешамелов сос покриваме с капак и оставяме да изстине, докато приготвяме ястието.

В тиган сгорещяваме 2 с.л. олио, сипваме патладжаните и оставяме да се запекат до златисто. Изваждаме от тигана запечените патладжанени кубчета и сипваме пилешките хапки. Добавяме още 2 с.л. олио. Оставяме хапките да се запържат до побеляване и добавяме ситно нарязания кромид лук. Похлупваме тигана с капак, за да да се задуши сместа.

След като сместа от пилешко и лук се задуши, добавяме доматеното пюре и разбъркваме. Овкусяваме с подправките, разбъркваме. Накрая добавяме запечените патладжани и грах, разбъркваме и похлупваме с капак цялото ястие да се задуши още няколко минути. Внимаваме ястието ни да не е воднисто, за да не се намокрят корите. Най-добре е всички продукти изключително в собствените им сокове.

За да оформим порциите, избираме купичка с подходящи размери. За всяка порция покриваме купичката с две кори за баница, като оставяме краищата им по-дълги от едната страна. Част от по-дългия край на корите откъсваме и с тях застиламе допълнително дъното на купичката. След като пълнежът е изстинал малко, за да не залепне за корите, сипваме от него в оформеното гнездо. Отгоре завиваме пълнежа равномерно с висящите краища на корите. Покриваме оформената порция с висящите краища на корите напълно, за да оформим стегнато вързопче. Обръщаме вързопчето в дланта си и подреждаме в съда, в който ще печем.

Дъното и стените на съда предварително сме намазали с малко мазнина. Всички порции покриваме с бешамеловия сос с топено сирене и поръсваме с настърган кашкавал. Печем на 200 градуса до златиста коричка (ориентирайте се по фурната си за необходимото време). Сервираме ястието с млечно-чеснов сос, кисело мляко или салата от домати.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло черен пипер мащерка олио лук пилешко бяло брашно прясно мляко патладжан доматено пюре лют пипер кори за баница грах пушено сирене

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче