Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Шахматна торта с ванилов крем и орехи

От Соня Шатева Соня Шатева

За светлите блатове:
2 яйца
240 г захар (1ч.ч.)
50 мл олио
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 п. бакпулвер
ванилия
180 г брашно (1ч.ч.)

За тъмните блатове:
2 яйца
240 г захар (1ч.ч.)
50 мл олио
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 п. бакпулвер
ванилия
180 г брашно (1ч.ч.) без 1 с.л.
3 с.л. какао
1 с.л.ром

Сироп:
2/3 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. вода

Крем:
6 жълтъка
6 с.л. брашно
250 г захар(или повече на вкус)
ванилия 2 п.
1 л прясно пълномаслено краве мляко
120 г масло

Допълнително:
1 ч.ч. смлени орехи

Блатове

Изпичат се два блата, които след това се разрязват хоризонтално, така че тортата е от 4 пласта.

Яйцата и захарта се разбиват до пухкава гладка маса. Прибавят се олиото и киселото мляко, бакпулвера и ванилията. Накрая се примесва брашното. Блатът се пече в намазана с олио и зстлана с хартия за печене тавичка с диаметър 26 см. Фурната се загрява предварително до 180 С. Проверява се с клечка, пече се до златисто, около 30 мин.

След изпичане блатът се оставя да изстине и се изважда внимателно от тавичката. Разрязва се хоризонтално на две части (използва се по-дълъг остър нож). Всичко се повтаря за тъмния блат.

Крем

Жълтъците се разбиват леко и се смесват с 1 ч.ч. от студеното мляко. Прибавя се брашното и се разбърква много добре. Останалото мляко се кипва със захарта и внимателно, на струйка, се добавя към яйчната смес. Кремът се вари на слаб огън до сгъстяване, като непрекъснато се разбърква.

Сироп

Захарта и водата се  сваряват  за 3-4 минути . Сиропът се оставя да изстине.

Сглобяване

Подготвят се чинии с различни размери или се изрязват шаблони с необходимия размер. Аз използвам 2 чинии и една чаша. Четирите блата се разряват с помощта на чиниите или шаблоните, както е показано на снимката. Получават се по три ленти и едно кръгче от всеки блат.Общо 16 части, по 8 от цвят. За по-лесно сглобяване може да се използва тортен пръстен, който да държи блатовете, докато стегне кремът.

В чиния за торта се подрежда един пласт, като се редуват светла и тъмна ивица от блатовете. Сиропира се леко с 4-5 с.л. от сиропа. Покрива  се с крем и се поръсват  орехи. Поставят се ленти от следващия слой, като се редуват цветовете. Отново се сиропира, следва крем, орехи  и така до последния четвърти слой. Тортата се завършва с крем отгоре и отстрани. Поръсва се с орехи или се украсява по желание.

Оставя се в хладилник за няколко часа.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло олио яйца бяла захар ванилия какао есенция ром бакпулвер кисело мляко орехи брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче