За светлите блатове:
2 яйца
240 г захар (1ч.ч.)
50 мл олио
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 п. бакпулвер
ванилия
180 г брашно (1ч.ч.)
За тъмните блатове:
2 яйца
240 г захар (1ч.ч.)
50 мл олио
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 п. бакпулвер
ванилия
180 г брашно (1ч.ч.) без 1 с.л.
3 с.л. какао
1 с.л.ром
Сироп:
2/3 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. вода
Крем:
6 жълтъка
6 с.л. брашно
250 г захар(или повече на вкус)
ванилия 2 п.
1 л прясно пълномаслено краве мляко
120 г масло
Допълнително:
1 ч.ч. смлени орехи
Блатове
Изпичат се два блата, които след това се разрязват хоризонтално, така че тортата е от 4 пласта.
Яйцата и захарта се разбиват до пухкава гладка маса. Прибавят се олиото и киселото мляко, бакпулвера и ванилията. Накрая се примесва брашното. Блатът се пече в намазана с олио и зстлана с хартия за печене тавичка с диаметър 26 см. Фурната се загрява предварително до 180 С. Проверява се с клечка, пече се до златисто, около 30 мин.
След изпичане блатът се оставя да изстине и се изважда внимателно от тавичката. Разрязва се хоризонтално на две части (използва се по-дълъг остър нож). Всичко се повтаря за тъмния блат.
Крем
Жълтъците се разбиват леко и се смесват с 1 ч.ч. от студеното мляко. Прибавя се брашното и се разбърква много добре. Останалото мляко се кипва със захарта и внимателно, на струйка, се добавя към яйчната смес. Кремът се вари на слаб огън до сгъстяване, като непрекъснато се разбърква.
Сироп
Захарта и водата се сваряват за 3-4 минути . Сиропът се оставя да изстине.
Сглобяване
Подготвят се чинии с различни размери или се изрязват шаблони с необходимия размер. Аз използвам 2 чинии и една чаша. Четирите блата се разряват с помощта на чиниите или шаблоните, както е показано на снимката. Получават се по три ленти и едно кръгче от всеки блат.Общо 16 части, по 8 от цвят. За по-лесно сглобяване може да се използва тортен пръстен, който да държи блатовете, докато стегне кремът.
В чиния за торта се подрежда един пласт, като се редуват светла и тъмна ивица от блатовете. Сиропира се леко с 4-5 с.л. от сиропа. Покрива се с крем и се поръсват орехи. Поставят се ленти от следващия слой, като се редуват цветовете. Отново се сиропира, следва крем, орехи и така до последния четвърти слой. Тортата се завършва с крем отгоре и отстрани. Поръсва се с орехи или се украсява по желание.
Оставя се в хладилник за няколко часа.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност