Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Печени пресни картофи с шунка и сирене

От Cvetanka Radeva Cvetanka Radeva
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

За 4 порции:

8 средно големи картофа от разваряващ се сорт
100 г шунка
200 г сирене гауда
1 връзка зелен лук
1 домат
2 с.л. олио
сол
млян бял пипер

Заливка:
300 г кисело мляко
1-2 скилидки чесън
малко копър



Измиват се добре картофите и се режат на две по дължина. Издълбават се с малка лъжичка до дебелина 1 см. Вътрешността се нарязва на дребни кубчета. Нарязват се шунката и сиренето също на дребни кубчета. Нарязват се зеленият лук и доматът. Предварително се загрява фурната на 180 градуса. Запържва се шунката в нагорещено олио до хрупкаво. Добавят се лукът и кубчетата картофи и се пържи за кратко време. Свалят се от огъня и се добавят останалите продукти, сол и подправки.

Половинките картофи се нареждат в намазана с мазнина тавичка и се пълнят богато със сместа. Пекат се около 50 мин. във фурна на 200 градуса (докато картофите омекнат, а плънката стане златистокафява). Пресованият чесън и копърът се разбъркват с кисело мляко и се добавя или отстрани в порцията, или се заливат картофите с него.

Дайте оценка:

Тагове: чесън сол олио домати копър картофи кисело мляко шунка зелен лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче