Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Торта-книга със сметана, банани и шоколадова глазура

От Cvetanka Radeva Cvetanka Radeva
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

8 яйца
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
2 пакетчета бакпулвер
4 с.л. какао на прах

за сиропа:
2 ч.ч. вода
захар - според предпочитанията дали да бъде по-сладка тортата или да не е натрапчиво сладка
2 броя ванилия

за крема между блатовете:
500 мл сладкарска сметана
2 банана

за глазурата
1 шоколад (100 гр)



Разбиват се много добре яйцата с миксер, след това се добавят захарта, брашното, смесено с бакпулвера, и какаото. Така получената смес се изсипва в предварително застлана с хартия за печене квадратна тава. Пече се на умерена фурна (не пиша градуси, защото знам, че различните фурни различно печат).

Предварително си сваряваме сиропа, с който ще сиропираме. След като блатът на тортата е готов, го изваждаме и режем напречно, за да получим 2 блата. Сиропираме първия блат, след като вече сме го оформили да изглежда като отворена книга, след това го намазваме с разбитата с миксер сметана, и режем шайби от бананите, които нареждаме върху сметаната. Поставяме втория блат и сиропираме по същият начин.

След това разтваряме шоколада на водна баня и заливаме тортата с течната глазура. След като глазурата стегне, е въпрос на въображение как ще украсим тортата.

Дайте оценка:

Тагове: банани яйца бяла захар ванилия сладкарска сметана какао бакпулвер вода натурален шоколад брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче