Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Стафидена пита с мед

От Албена Мишева Албена Мишева
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

500 мл прясно мляко
1 (40 г) кубче мая
3 яйца
3 с.л. захар
5-6 с.л. олио
около 1 кг брашно
1 жълтък за намазване
около 150 г стафиди за поръсване
около 40-50 г масло за намазване
около 100-150 г мед за намазване



В хладкото мляко се разтваря маята. Прибавят се захарта, яйцата, олиото, брашното и се замесва еластично тесто, което се оставя да втаса, докато удвои обема си. Разделете тестото на четири равни части, като всяка част е с тежест от 400 гр. Разточете трите части на кръгове. Намажете първия кръг с разтопено масло и поръсете с половината част от стафидите, сложете отгоре втория кръг, намажете отново с разтопено масло и поръсете с останалите стафиди. Накрая покрийте с третия кръг.

Разрежете по диагонал на 16 триъгълника. Навийте триъгълниците на кифлички. Подредете готовите кифлички в тава с големина от 32 см, покрита с хартия за печене. Четвъртата част разточете и с помощта на чашка изрежете кръгове. Подредете по пет кръгчета в колонка, намажете ги с разтопено масло. Навийте ги. Разрежете ги с помощта на нож на две и по този начин ще получите две красиви рози. Направете още рози, като броят е по ваш избор, след което ги подредете между кифличките. От изрезките на тестото направете малки топченца и украсете с тях питата, като ги разпределите по равно навсякъде. Намажете с разбит жълтък и оставете за около 30 минути на топло отново да втаса готовата пита.

Печете в умерена фурна на 180 градуса до златист цвят. Веднага след като се извади още гореща от фурната, се маже с меко масло, след това с помощта на лъжица се залива обилно с мед.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло олио стафиди яйца бяла захар бяло брашно прясно мляко прясна мая мед

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче