Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пита със сирене

От [email protected] finest@abv.bg
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

200 мл топло прясно мляко
1/2 кубче прясна мая
1 суп. л. захар
2 яйца
2 суп. л. кис. мляко
2 суп. л. олио
1 ч. л. сол
брашно - колкото поеме за средно твърдо еластично тесто.
60 г разтопено масло
натрошено сирене
1 жълтък
2 с.л. пр. мляко
1 ч. л. олио.

Тестото се приготвя по обичайния начин, като първо се разтваря маята в млякото, заедно със захарта и няколко лъжици брашно. След като шупне се замесва тесто заедно с останалите продукти. Оставя се да удвои обема си, след което от цялото тесто се разточва кора която се намазва обилно с разтопеното масло.

Половината част от кората се нарязва на ленти, на неразрязаната част се натрошава сирене. Навива се на руло като се започва откъм сирената част. Навитото руло се завива като охлюв и се пренася в тавичка, която е с диаметър 26 см, застлана с хартия за печене. Оставя се да втаса около 30-40 мин. след което се намазва с разбития жълтък, мляко и олио. Посипва се със сусам и маково семе. Пече се 35-40 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса.

Дайте оценка:

Тагове: олио яйца бяла захар прясно мляко прясна мая сирене брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче