Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Зеленчукова шарлота

От Албена Мишева Албена Мишева
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

3-4 дълги тънки патладжана (нарязани на кръгчета с дебелина около 1 см.)
7-8 печени червени чушки
600 г заквасена сметана
400 г извара
125 г крема сирене
1-2 стръка копър
3-4 стръка магданоз
20 г желатин
сол
2-3 скилидки чесън
2-3 супени лъжици олио

Нарязаните патладжани ги оставяме за 20 минути в подсолена вода, за да се махне горчивината. след това ги измиваме под течаща студена вода и ги подсушаваме с домакинска хартия. Изпичаме патладжаните на скара или в сух тефлонов тиган, след това ги поръсваме с олиото и ги разбъркваме.

Приготвяме си пълнежа, като в дълбока купа смесваме заквасената сметана с изварата, крема сиренето, ситно нарязания копър и магданоз, пресованите скилидки чесън и сол на вкус. Преди да прибавим желатина го разтваряме в 100 мл студена вода и го разгряваме на водна баня, след това го прибавяме към останалите продукти и разбъркваме до еднородна смес.

Стените и дъното на стъклена купа с големина 23 см и дълбока 10 см покриваме с фолио за свежо съхранение така, че да стърчат краищата му извън купата. На дъното слагаме няколко розички, направени от печените чушки и около тях подреждаме плътно патладжаните. По стените на купата редим отново патладжани, като ги застъпваме, след това редим нарязани на големи ленти чушките. След това изсипваме във вътрешността ароматната смес, заравняваме и отгоре покриваме с останалите патладжани. Покриваме с фолиото и оставяме в хладилника за около 4-5 часа да стегне. След това обръщаме върху подходяща чиния, махаме фолиото и сервираме. Става невероятна вкусотийка.

Дайте оценка:

Тагове: чесън олио пресен магданоз пресен копър крема сирене червени чушки заквасена сметана патладжан извара желатин

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче