За масленото тесто:
500 г бяло брашно
250 г студено масло
2 яйца
1 жълтък за намазване на пая
2 с.л. кафява захар
1/3 ч.ч. орехови ядки
За плънката:
1,5 кг жълти круши зрели, но не меки
200 г (1 опаковка) чаени бисквити с орехи (може и обикновени)
1 ч.ч. орехови ядки
100 г кафява захар
Пригответе тестото като нарежете студеното масло на кубчета и го стриете добре с брашното, докато се получат маслени трохи. Направете кладенче и добавете двете яйца, смлените орехови ядки и захарта. Омесете тестото бързо, за да не се разтопи маслото. Завийте във фолио и оставете на студено да си почине около 30 минути.
Натрошете бисквитите на малки парчета и сипете в купа. Към тях прибавете захарта и смлените предварително орехови ядки. Обелете крушите, почистете ги от семките и нарежете на кубчета по 1 см. Добавете и тях в купата и разбъркайте добре, докато се смеси всичко.
Извадете тестото и отделете 1/3 от него настрана. Разпределете по дъното и стените на форма за пай (26-28 см) с ръце или предварително разточете с точилка и преместете във формата. Сипете плънката отгоре и заравнете. От останалото тесто изрежете ивици и украсете пая с тях на плетеница. Може да оформите от тестото и круши или други форми. Намажете плетеницата с жълтъка с помощта на четка и поръсете с малко кафява захар. Печете в гореща фурна за около 40 минути до златисто.
Оставете да се охлади във формата преди сервиране.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност