Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
За тестото:
240 мл вода
70 гр краве масло
1 щипка сол
100 гр брашно
4 яйца

За яйчно-млечния крем:
2 яйца
300 гр захар
1 л прясно мляко
120 гр брашно
1 ампула ванилия
100 мл течна сметана

За сметановия крем:
200 мл течна сметана
3 с.л. пудра захар

За глазурата:
100 мл течна сметана
100 гр шоколад
50 гр краве масло

Започваме с млечния крем. Разбиваме яйцата с част от захарта до побеляване. Добавяме брашното, доливаме 1/3 от млякото и разбиваме до хомогенна смес. Останалото мляко със захарта слагаме на котлона да загрее за около 5 минути. Сипваме яйчната смес към топлото, но не горещо мляко, и бъркаме енергично до сгъстяване на крема. Махаме от котлона и завиваме със стреч фолио, оставяме настрани да се охлади напълно.

Разбиваме с миксер сметаната и към нея при непрекъснато бъркане добавяме на дози изстиналия крем и ванилията. Приготвяме си пареното тесто. В тенджера слагаме водата, маслото и щипка сол да заврат. Изсипваме наведнъж пресятото брашно във врящата вода и енергично бъркаме, докато получим еднородна топка тесто. Оставяме тестото да се охлади и прибавяме едно по едно яйцата при непрекъснато бъркане. Изсипваме тестото в правоъгълен или квадратен съд (тава) и разпределяме равномерно с помощта на лъжица. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около час.

За глазурата: загряваме сметаната, пускаме натрошения шоколад и маслото в нея и бъркаме до еднородна и гладка смес.

За сметановия крем: разбиваме сметаната с пресятата пудра захар на гъст и пухкав крем.

Започваме сглобяването на тортата по следния ред: върху изстиналия еклер –блат разстиламе равномерно яйчно-млечния крем и заравняваме добре, следват сметановия крем и накрая изстиналата глазура. Добре е да приготвим предния ден тортата, за да стегнат добре кремовете и глазурата.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче