Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Целувчена торта с крем ”Дипломат” и плодове

От

За блатa:
4 белтъка
двойно на теглото на белтъците пудра захар
1 с.л. царевично нишесте
1 ч.л. бял оцет
1 пак. ванилия на прах

За крема "Дипломат":
4 жълтъка
1/2 л прясно мляко
половин шушулка ванилия
90 г захар
2 пълни с връх с.л. царевично нишесте

За сметаната:
250 мл течна сметана
90 г пудра захар

За украсата:
ягоди
череши
малини
къпини или други червени плодове

Разбиваме белтъците със захарта, царевичното нишесте, оцета и ванилията, докато получим гъста смес, която да оставя върхове с лъжицата. Застиламе тавата с хартия за печене. Оформяме сместа във формата на гнездо (вижте снимката за готовия блат). Печем в загрята на 140 градуса фурна за 75 минути. Оставяме готовия целувчен блат да изстине напълно, а през това време правим крема.

За крема "Дипломат" са нужни два крема - яйчен и сметанов, които се смесват. Слагаме млякото със захарта и семената от ванилията да се загрее, но без да завира. Разбиваме жълтъците с нишестето на ръка, докато започнат да побеляват. Добавяме към жълтъците горещото мляко на съвсем тънка струйка, като внимаваме да не се пресекат яйцата.

Когато се усвои цялото мляко, връщаме сместа в тенджерата и слагаме отново на котлона на слаб огън, за да се сгъсти кремът. Махаме го, когато е готов и оставяме да се изстуди напълно.

Разбиваме сметаната с пудрата захар на твърд крем. Когато яйченият крем е изстинал, го смесваме със сметановия с помощта на шпатула.

Важно е да започнете монтирането на тортата непосредствено преди поднасянето й, защото иначе кремът ще размекне целувчения блат. Напълнете блата с крема и отгоре поръсете щедро с плодовете.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче