Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
За блатовете: 6 яйца
180 гр кафява захар
130 гр пресято брашно с набухвател
30 гр тъмно какао
30 гр смлени лешници

За крема:
400 гр сладко Дулсе де лече
1 ч.ч. неподсладена сметана, гъсто разбита

За напояване:
мляко по избор
2 с.л. кокосова захар
уиски по желание към млякото

За глазурата и украсата:
1 ч.ч. разбита сметана на сняг
60-70 гр натрошени лешници за украса
150 гр ягоди
100 гр бял шоколад
30 гр черен шоколад, ако решите да направите фигурки върху бялата глазура на тортата

Започва се с блатовете. Подготвя се форма с размер 26 см и се застила с хартия за печене. Разделят се жълтъци и белтъци, като първо се разбиват белтъците на гъст сняг. След това жълтъците и захарта. Много внимателно се смесват двете смеси с дървена лъжица. Постепенно се добавя брашното с какаото и лешниците. Сместа се пече за около 30-40 минути в предварително загрята фурна на 170 градуса. Блатът се разрязва на две или три, когато е изстинал напълно.

Ако не можете да намерите готово Дулсе де лече, може да го приготвите вкъщи. В тенджера се слагат 2 кутии подсладено кондензирано мляко да заврат и после стоят на тих огън около 3-4 часа. Кутиите трябва да са затворени. В интернет има подробни указания. Готовият млечен карамел се смесва с дървена лъжица внимателно със сметаната.

Тортата се сглобява по следния начин: поставя се първият блат в тортената чиния и се сиропира с млякото със захар и уиски по желание. След това се слага от направения предварително крем. Поставя се вторият блат, сиропира се отново и така, ако има и трети. Трябва да си разпределите крема по равно, ако са три блата.

След като се подреди тортата, се измазва със разбита на сняг сметана. Накрая се залива с разтопен бял шоколад на водна баня (разтопен с малко олио). По краищата се полепват натрошени лешници, а в средата подредете ягодите, както намерите за добре. Може и те да се полеят с разтопен шоколад.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче