Мусака по странджански

Категория: / С месо
Време за приготвяне:
60 минути
от: Kremena Genchevaна 30.07.2015г.

Продукти

олио
1 връзка едро нарязан пресен лук
1 глава пресен чесън
1 морков, нарязан на малки кубчета
1 ситно нарязан едър домат или няколко сушени доматчета
300 г ситно нарязано или едро смляно месо
1 ч. ч. булгур
2 малки тиквички, нарязани на кубчета
копър
магданоз
чубрица
джоджен
кимион
сол
черен пипер

За заливката:
2 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
1 с. л. препечено брашно

Начин на приготвяне

Нарязаният на ситно лук, чесънът и морковът се задушават в малко олио. Слага се месото и се разбърква за около 10 минути на умерен огън. Добавят се булгурът, тиквичките и доматът. Подправя се със сол на вкус, черен пипер, кимион, добавят се копърът, магданозът, чубрицата, джодженът.

Наливат се 2 ч. ч. гореща вода и се оставя още за около 5 минути на котлона. Мусаката се прехвърля в тавичка и се слага да се пече във фурна, загрята на 180° С, докато се изпари водата и булгурът се свари. За заливката се разбиват яйцата с брашното и млякото. Мусаката се залива и се пече, докато се зачерви.

Коментари