Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
3 яйца и един жълтък за намазване,
1 щипка сол,
1 ч. ч. захар,
100 мл олио,
2 с. л. разтопена мас,
1 ч. ч. кисело мляко,
1 равна ч. л. сода бикарбонат,
100 мл топло прясно мляко,
40 г. прясна мая,
ванилия,
настъргана кора от един лимон,
стафиди,
червени боровинки,
шоколад,
сладко от сини сливи

За поръсване - сусам, захарни сърца

Маята се разбива в топлото прясно мляко с малко захар и брашно на кашичка и се оставя да бухне 10 минути. Разбиваме яйцата със захарта, сипваме в средата на брашното, добавя се шупналата мая, половината мазнина, киселото мляко, ванилията, настъргана лимонова кора, щипка сол и замесваме меко тесто, като по време на месенето се добавя останалата мазнина и месим докато се усвои.

Може да се остави да втаса 40 минути и веднага да се работи с него, но може да престои в хладилника в торбичка от 12 до 16 часа.

На сутринта разделих тестото на 4 части. Две от тях разточваме на правоъгълник. Единият се намазва с шоколад, другият със сладко от сини сливи. Навиват се рула и се оставят в намазана с олио и поръсена с брашно тавичка да втаса още 40 минути. После се намазват с разбит жълтък и поръсваме сусам и захар. Печем в загрята фурна 170 градуса до готовност.

Третото тесто се разделя на две, оформят се два дълги правоъгълника, поръсваме с натрошен шоколад и оформяме на фитили. Двата се усукват и навиват на охлюв. Поставя се в намазнена тавичка, като втаса намазваме с жълтък и украсяваме със захарните сърца. Последното топче тесто се разделя на 4 части. Всяка се оформя на лента. Отгоре поръсваме със захар, червени боровинки и накиснати и отцедени стафиди. Сплитат се на плитка оформените фитили, поставя се в тавичка. Отгоре се намазва отново с жълтък и поръсваме захар, забождаме червени боровинки.

Печем двата кръгли козунака заедно в умерена фурна, като към края се покрива с алуминиево фолио, за да не прегори. Печем 35-40 минути.

Весели и Светли Великденски празници !!!

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче