200 мл прясно мляко
1 с.л. разтворимо кафе
1 с.л. захар
50 мл Порто*
крем
250 г маскарпоне
200 мл сметана
2 яйца (само жълтъкът)
4 с.л. захар
100 мл порто
1/2 портокал - сок и кора
смокиново сладко
какао за поръсване
*подсилено ароматно десертно вино
Жълтъците и захарта се разбиват до побеляване в стъклен или метален огнеупорен съд.
Прибавят се сокът, настърганата кора на портокала и виното.
Съдът се поставя на водна баня и се бърка докато започне да се сгъстява. Отнема около 10 минути.Оставя се да се охлади.
Маскарпонето се разбива леко.
Сметаната се разбива до сгъстяване и се прибавя към сиренето. Всичко се смесва с изстиналия яйчен крем.
Млякото се загрява и в него се разтварят кафето и захарта, долива се портото.
Половината от бишкотите се напояват в приготвеното кафе и се подреждат на дъното на тавичката. Отгоре се изсипва половината от крема и се подреждат плодове от сладкото.
Реди се втори ред бишкоти, напоени с кафе.
Завършва се с остатъка от крема.
Съдът се покрива с фолио и се прибира в хладилник за няколко часа.
Преди сервиране се поръсва с какао и се украсява.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност