Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Обърнат шоколадов сладкиш със сливи и карамел

От Соня Шатева Соня Шатева

за тава диаметър 26 см

тесто

5 яйца
1,5 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. захар
3 с.л. какао
100 г шоколад
1 п. бакпулвер
1/2 капсула есенция ром

бяла плънка

250 г крем сирене
2-3 с.л. захар
лимонова кора(есенция)
1 яйце  (голямо)

карамел

60 г масло
1/2 ч.ч. захар
1 ч.л. канела
500 г сини сливи




    Маслото се разтопява на слаб огън, прибавя се захарта и се изчаква до пълното  й разтопяване и образуване на светъл карамел, добавя се канелата и се разбърква.
    Карамелът се разстила на дъното на формата за печене.
    Сливите се почистват от костилките и се разполовяват.
    Подреждат се върху карамела с разреза надолу.
    Крем сиренето се разбива със захарта, яйцето и лимоновата кора.
    Яйцата се разбиват със захарта.
    Прибавят се брашното, бакпулверът, есенцията, какаото и шоколадът (разтопен или на парченца, по избор).
     Половината от полученото тесто се изсипва внимателно върху плодовете.
    Отгоре се разпределя бялата плънка.
    Покрива се с остатъка от шоколадовото тесто.
    Пече се в предварително загрята на 180С фурна за около 40 минути, до суха клечка. Изважда се и се обръща след 5-10 минути.
    Сервира се с топка сладолед.
ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче