Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Суши с авокадо, краставица и пушена сьомга

От Станислава Белоева Станислава Белоева

1 пак. ориз за суши Крина,
1 пак. листа Нори,
1 тубичка паста Уасаби,
1 ч.л. сол,
1 с.л. захар,
1 с.л. оцет,
200 гр. пушена сьомга,
1 авокадо,
1 краставица,
2 моркова

маринован джинжифил и соев сос за гарниране


Сварява се ориза според указанията върху пакета, спазват се точно за да се получи достатъчно лепкав оризът. Още докато е топъл, се добавят солта, захарта и оцетът, разбърква се внимателно с дървена шпатула. Морковите също се варят за 10 мин. във вряща подсолена вода, след това се нарязват на дебели ленти, краставицата и авокадото също.

Върху рогозка за сервиране /килимче за суши/ се поставя надлъжно в единия край 1 лист нори с матовата част нагоре и с ръце взимаме топка ориз, натепваме я равномерно върху норито на пласт с дебелина около 0.5-1 см като оставяме в двата напречни края на норито 0,5 см лентичка, непокрита с ориз,за да може да се залепи добре рулото при завиване.

Нареждаме напречно в единия край лентички от сьомгата и зеленчуците едни върху други ,да се получи пълнеж с дебелина 2 см до двата вертикални края и нека да стърчи леко част от пълнежа даже, за да се получат добри крайни парчета при разрязването след това. Слагаме по желание и мъничко Уасаби върху ориза до плънката, колкото 1 бобено зърно, размазваме го с пръст равномерно.

За да не ни лепи ориза по ръцете и да стане красиво сушито, си топим пръстите в купичка с вода при нужда. С помоща на рогозката завиваме на стегнато руло, като започваме от напречния край с пълнежа, използваме рогозката за завиване и равномерен натиск /трябва да се направи, за да се усети колко и как/.

Нарязва се на 2 до 3 см рулца с остър нож, който се избърсва с мокра кърпа след всяко рулце. Подреждат се в плато и се сервират с мариновани в лимон или оцет тънки люспички джинжифил, соев сос и паста Уасаби.

Написана рецептата звучи сложно, но като се направи веднъж е много приятно занимание, получава вкусно, красиво и здравословно ястие.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче