Ръжена пита ”Жеравна” с боров мед и каймак

Категория: / Тестени
Време за приготвяне:
120 минути
Аватарот: Станислава Белоевана 11.08.2014г.

Продукти

Тесто:

400 гр. ръжено брашно,
1 пак. мая,
1 ч.л. морска сол,
1 с.л. ябълков оцет,
200 гр. прясно мляко,
80 гр. каймак /заквасена сметана/,
2 с.л. шарлан /олио/,
2 с.л. боров мед,
2 яйца,

1 ч.л. пшеничен грис за поръсване


Начин на приготвяне

В прясното мляко слагам маята, каймака, меда, мазнината, оцета, солта, 2 с.л. от брашното, разбърквам и оставям кашичката на топличко за 10 мин. В купа с брашното правя кладенче, чуквам двете яйца и изсипвам кашичката. Замесва се на тесто и се оставя да втаса на топло, покрито с кърпа за 30 мин. минимум. Слага се в подмазана тава/силиконова форма е по добре да се ползва/, поръсва се с гриса и се пече на загрята до 180 гр. фурна 40 мин.

Коментари