Тиквички, пълнени със зеленчуци в млечно-чеснов сос

Време за приготвяне:
80 минути
от: Mariana Panova-Gizdarskaна 02.06.2014г.

Продукти

3 тиквички
кромид лук - 1 глава
1 морков (настърган)
1/2 червена чушка
100 гр гъби по избор
орехови ядки от 5-6 ореха сол
червен пипер
черен пипер
копър
магданоз

За соса:
250 г кисело мляко
5-6 скилидки чесън (пресован)
2 с. л.смлени орехи
1/2 ч. л. горчица
1 с. л. зехтин
копър
черен пипер

Начин на приготвяне

Тиквичките се измиват и всяка една се разрязва на две равни половини.
Издълбават се внимателно и по избор се надрасква повърхността им за ефект. Издълбаната част се нарязва на дребно и се прибавя към останалите заленчуци.

Всички зеленчуци се нарязват на дребно и се задушават в 2 с. л.зехтин. Прибавят се орехите (натрошени на дребно) и подправките.
С така приготвената смес се пълнят тиквичките. Поставя се по едно топче-капаче от тиквичкта на всяка една, за да не изтича плънката при печенето.
Поставят се в тавичка,намазват се с малко зехтин отгоре, прибавя се 1 ч. ч вода и се пекат за 50 минути до готовност на 375F (190 C).

Сервират се с млечно-чесновия сос (всички съставки,на който се разбъркват добре до хомогенност). Сосът е хубаво да е престоял за 30 минути в хладилника.

Тиквичките са вкусни и топло поднесени, и после като студени, ако Ви останат :) Приятен апетит!

Коментари