Торта с орехов блат и карамел

Категория: / Десерти
Време за приготвяне:
120 минути
от: Татяна Ковачевана 21.05.2014г.

Продукти

Орехи - 100 г
Брашно - 50 г
Сол - 1
Какао - 30 г
Разтопено масло - 30 г
Олио - 30 мл
Яйца - 9 бр.
Сладкарска сметана - 50 мл
Прясно мляко - 1 л
Ванилия - 1 бр.
Захар - 240 г
Бакпулвер - 10 г
Настъргана кора от 1 портокал
Ром - 10 мл

Начин на приготвяне

1. 7 яйца, 1 литър прясно мляко, 1 ванилия и 70 г захар се разбиват с миксер.

2. 100 г захар се карамелизират в подходящ съд, който се поставя в тава с вода. След охлаждане на карамела, върху него се излива яйчената смес. Тя се пече на водна баня за 40 минути при 180 градуса.

3. Ореховият блат съдържа: смлени орехи, брашно, бакпулвер, 70 г захар, масло, олио, 2 яйца, сметана, какао, настъргана портокалова кора и ром. Съставките се разбъркват с миксер и сместа се излива в намаслена и набрашнена форма, която има същия диаметър като този, в който е яйчената смес. Последната след охлаждане се обръща върху ореховия блат (изпечен при 180 градуса за 40 минути).

Карамелената фигура върху тортата е направена със силиконова форма. Този десерт е разновидност на арабската карамелена торта.

Коментари