Питка със сирене

Категория: / Тестени
Време за приготвяне:
180 минути
от: Татяна Ковачевана 06.04.2014г.

Продукти

Брашно - 600 г
Прясно мляко - 250 мл
Мая - 20 г
Масло - 70
Сол - 15 г
Захар - 5 г
Яйца - 5 бр.
Сирене - 250 г
Кисело мляко - 20 г
Сода за хляб - 5 г

Начин на приготвяне

1. Маята се разтваря в затопленото прясно мляко. Добавят се солта, захарта, разтопеното масло, 2 яйца и 1 белтък и брашното. Замесва се меко тесто, което трябва да втаса за 1 час.
2. Сиренето се натрошава и се разбърква с 2 яйца, киселото мляко, 20 г брашно и содата. Последната се добавя, за да стане плънката по-пухкава при готовата питка.
3. Разточват се 7 кори. В 6 от тях се слага от плънката и се завиват на рула. 7-та се нарязва на ленти с широчина 1 см и с тях се увиват рулата, както е показано на снимките. Поставят се в намаслена тава, като празните пространства се попълват с останалото тесто.
4. Питката се намазва с разбит жълтък, втасва за около 1 час и се пече 35 минути на 180 градуса.

Коментари