Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
1 кг бяло брашно
20 г прясна мая
150 г квасена сметана
30 г разтопено масло
1 с. л. сол
2 яйца
1 с. л. оцет
1 ч. л. захар
350 мл топла вода

Маята се смесва със захарта и се залива с 50 мл топла вода.
• Оставя се да шупне и след това се изсипва в дълбока купа.
• Към нея се добавя заквасената сметана, яйцата, водата, оцета, маслото, и малко брашно, всичко се бърка.
• Готовата се смес се добавя малко по малко, към пресятото брашно със солта, меси се средно меко тесто.
• Оформя се на топка.
• Маже се с олио и се оставя да втаса за 50 минути на топло.
• Тестото се разделя на 6 топки, вземат се 4 от тях и всяка се разточва на тънка кора.
• Корите се слагат една върху друга като помежду им се маже с олио, последната кора не се маже.
• След това се разделя на 8 части (всяка от 4 ленти).
• Взема се едната част хваща се в двата края и се усуква в противоположни посоки, навива се охлюв.
• Така се прави със всички части.
• Подреждат се в тавата (една в средата, другите около нея).
• Вземате още една топка и я разточвате на не много широка кора (но да е по дълга).
• Разрязвате кората на 6 ленти, вземате 3 от тях и всяка усуквате като фитил.
• След това сплитате 3 фитила на плитка и я разделяте на 3 малки плитки.
• Така правите и с другите 3 ленти, от които също оплитате плитка, но я разделяте на 4 малки плитчици.
• Така направените плитки подреждате както е показано на снимката.
• Вземате последната 6-та топка и нея я разточвате на тънка кора, с помощта на чаша изрежете 10 кръгчета.
• От остатъка от тестото разточете още една кора и изрежете още 10 кръгчета.
• Вземате 5 от кръгчетата и ги нареждате едно под друго като леко ги застъпвате.
• Разточете леко с точилката и навийте на руло, рулото разрежете на 2 части (така се получават розичките) така направете и с останалите 15 кръгчета.
• Накрая се получават 8 розички.
• Подредете ги около охлювчето в средата.
• Маже се с разбития жълтък с малко олио и се оставя да втаса за още 20 минути.
• Пече се на 200 С за 45 минути (или до суха клечка).
• Готовата пита се намазва с масло и се завива с чиста и суха кърпа.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче