Парфе с желирано кисело мляко и сладко

Категория: / Десерти
Време за приготвяне:
60 минути
Аватарот: Соня Шатевана 14.03.2014г.

Продукти

за форма с обем 1 л
8-10 порции

    10 г желатин
    50 г вода
    250 г кисело мляко
    3 с.л. пудра захар
    ванилия
    200 г заквасена сметана
    3 яйчни  белтъка
    2 с.л. кристална захар
    1 к.ч нарязани плодове от сладко
    допълнително сладко за сервиране

Начин на приготвяне


    Желатинът се накисва в студената вода докато набъбне, след това се загрява на микровълновата за 30 сек. и се разбърква до пълното му разтваряне.
    Киселото мляко се разбърква с пудрата захар и ванилията и внимателно се добавя към разтворения желатин.
    Заквасената сметана се разбива до пухкавост и се добавя на части към млечната смес.
    Белтъците се  разбиват на сняг с кристалната захар и се примесват с млечно-желатиновата смес.
    Накрая се добавят плодовете от сладкото и всичко се изсипва във формата за желиране.Аз съм използвала кексова форма, предварително изплакната със студена вода.
    Оставя се да се желира на хладно за 4 часа или повече и внимателно се обръща върху чиния. Може предварително да се прекара топъл нож между сладкиша и формата.


Ако сте не достатъчно опитни в работата с желатин, предварително намажете леко отвътре формата с олио.
По същия начин може да се приготви в индивидуални купички.

Коментари