Празнична погача

Категория: / Тестени
Време за приготвяне:
200 минути
от: МАЯ ЛАМБРЕВАна 11.02.2014г.

Продукти

3 яйца, 300 мл прясно мляко, 120 гр меко масло, 1 жълтък за намазване, кубче мая, 120 мл газирана вода (може да се замени и с обикновена), 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, 1200-1500 гр брашно, сусам за поръсване, натрошено сирене и шарена сол

Начин на приготвяне

Прави се квас от маята, малко от топлото мляко, щипка сол, чаена лъжичка захар и брашно, за да се получи кашичка. Замесва се тесто с трите яйца, газираната вода, млякото и половината от маслото.

Количеството брашно не е дадено с точност, защото съм забелязала, че всяко брашно поема различно, но тестото, което трябва да се получи трябва да е меко и да не лепне по ръцете. Оставя се на топло да втаса около 45 мин. Времето на втасване също е относително, зависи от температурата в помещението. Премесва се втори път и се оформя по желание и в зависимост от фантазията ви.

За добавяне на останалото масло, сирене и шарена сол втасалото веднъж тесто се разделя на топки. Всяка от тях се разточва с дебелина 1 пръст, маже се с масло и се поръсва със сирене и шарена сол. Вариантите от тук нататък са много - може да се навие на руло и да се отрежат крайчетата му - така са направени розичките на погачата. Останалата част на рулото се слага в средата на друга разточена на правоъгълник топка. От двете му страни се правят еднакви разрези с нож на лентички, които се увиват върху рулото. А в центъра е една обикновена топка, която съм разточила леко, за да я намажа с масло и поръся със сиренето и шарената сол и после отново е направена на топка.

Оставя се да втаса втори път. Преди да се сложи във фурната се маже с жълтъка. Ако е останало масло, се полива отгоре и се декорира със сусам.

Другата погача е направена като тестото е разделено на 5 топки. 4 от тях се разточват с дебелина около 1 пръст, всяка от тях мажем с масло и ръсим със сирене и шарена сол и поставяме отгоре следващата. Най-горната не се маже . Получава се като блатове за торта. Разрязват се на 8 триъгълника, всеки от тях се навива като кифличка и се реди около петата топка, която е поставена в средата на тавата за печене. Пече се на 180 градуса.

Коментари