Питка Далия

Категория: / Тестени
Време за приготвяне:
180 минути
от: Татяна Ковачевана 23.01.2014г.

Продукти

Брашно - 500 г
Прясно мляко - 200 мл
Мая - 20 г
Яйца - 2 бр
Олио - 2 супени лъжици
Масло - 50 г
Сол - 15 г
Захар - 5 г

Начин на приготвяне

1. Маята и захарта се разтварят в затопленото прясно мляко и се добавя от пресятото брашно до рядка кашичка. Втасва за 30 минути и с останалите продукти без маслото и 1 жълтък се замесва меко тесто.
2. Разточват се 4 тънки кори, които се намазват с разтопено масло без последната, слагат се една върху друга и се оформят на питка.
3. Изрязват се 8 триъгълници към центъра, като се започва около 3 см от края на питката, както е показано на втората снимка. Триъгълниците се разполовяват и всеки край се усуква самостоятелно. В средата се слага цвете от тестото, а по края на питката с формичка леко се натиска и се правят фигурки.
Жълтъкът се разбърква с малко кисело мляко и с него се намазва питката.
Втасва за 1 час и се пече на 200 градуса за 35 минути.

Коментари