Немска медена торта с бадеми ”Пчела”

Категория: / Десерти
Време за приготвяне:
90 минути
от: Irina Andreeva Jolieна 19.01.2014г.

Продукти

За блата:

*брашно - 225 гр.
*бакпулвер - 1 с.л.
*сол - 1/2 ч.л.
*меко краве масло - 125 гр.
*захар - 150 гр.
*яйца - 2 бр. (или 3,ако са по-малки)
*ванилова есенция - 1 ч.л.
*прясно мляко - 6 с.л.
*светъл мед - 130 гр.
*шепа филирани бадеми

За крема:

*захар - 50 гр.
*царевично нишесте - 2 с.л.
*жълтъка - 3 бр.
*прясно мляко - 125 мл.
*бадемова есенция - 1 ч.л.
*пълномаслена сметана - 80 мл.
*пудра захар за поръсване на готовата торта

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете с масло и застелете с хартия за печене форма с диаметър 20 см. В купичка смесете брашното със солта и бакпулвера. Отделно разбийте маслото със захарта до побеляване. Добавяйте без да спирате разбиването едно по едно яйцата и ваниловата есенция. Добавете 1/3 от брашното и добавете 2 с.л. мляко. Бъркайте вече с лопатка до еднородност. Добавете на два пъти остаалото брашно и млякото. Изсипете във формата тестото и разпределете равномерно меда отгоре. Сложете върху него плътно бадемите. Част от меда ще се просмуче в тестото, а друга ще образува хрупкава коричка. Печете 45-50 мин., проверете готовността ми с клечка за зъби. Оставете блата да изстине във формата.

Пригответе крема, като разбиете жълтъците със захарта и нишестето до еднородност и на порции добавете млякото. Варете на слаб огън при постоянно бъркане до сгъстяване. Добавете бадемовата есенция. Преместете в чист съд и оставете да изстине. Разбийте сметаната на твърда пяна. Смесете охладения крем и сметаната и разбъркайте до еднороден крем. Разрежете с остър нож изстиналия блат хоризонтално на две. Намажете с крема долния блат и похлупете с горния (с бадемите).

Коментари