Ананасова торта

Категория: / Десерти
Време за приготвяне:
60 минути
Аватарот: Соня Шатевана 14.01.2014г.

Продукти


за форма с диаметър 26см
16 порции

200 г бишкоти
1 кутия (840 г) ананас шайби*
1 кутия (840 г) ананас кубчета или асорти*
5 жълтъка
200 г захар
500 мл прясно мляко
2 п. желатин - 20 г
1 есенция ванилия
300 г  сметана 30% масленост
заливка**
сокът на единия компот
1 п. желатин

* може и с други плодове, единият компот при мен бе асорти
** може и без заливката

Начин на приготвяне


    желатинът се накисва в 100 мл студена вода и след като набъбне, се затопля за малко на микровълновата
    млякото се загрява до завиране на слаб котлон
    жълтъците се разбиват със захарта и внимателно се прибавят към млякото при непрекъснато разбъркване
    вари  се 7-8 минути, прибавя се желатинът и се разбърква добре
    оставя се настрани да застине
    сметаната се разбива до сгъстяване и се прибавя на части към изстиналия яйчен крем
    стените на откопчаваща се тортена форма се покриват отвътре с домакинско фолио (може и да не се използва, но така е по-сигурно, че ще се извади лесно сладкишът)
    бишкотите се потапят в сиропа на единия компот и се подреждат плътно на дъното
    по стените на формата се подреждат половинки от шайбите ананас
    излива се 1/2 от крема и се покрива с парченцата плодове
    отгоре се разстила останалият крем и се подреждат кръгчета ананас като леко се притискат
    сладкишът се оставя на хладно малко да стегне
    приготвяне на заливката - сокът на компота се загрява леко, желатинът се накисва в 50 мл студена вода, след като набъбне се загрява и се добавя към затопления компот. Изчаква се малко да изстине и много внимателно, с лъжица се полива върху тортата. Не трябва да е много течно, но и преди да започне да се желира.


Сладкишът е готов след като престои поне 3-4 часа на студено. Освобождава се от пръстена и се маха фолиото, ако е използвано. Може да се украси с разбита сметана, но на мен така ми хареса!

Коментари