за форма с диаметър 26см
16 порции
200 г бишкоти
1 кутия (840 г) ананас шайби*
1 кутия (840 г) ананас кубчета или асорти*
5 жълтъка
200 г захар
500 мл прясно мляко
2 п. желатин - 20 г
1 есенция ванилия
300 г сметана 30% масленост
заливка**
сокът на единия компот
1 п. желатин
* може и с други плодове, единият компот при мен бе асорти
** може и без заливката
желатинът се накисва в 100 мл студена вода и след като набъбне, се затопля за малко на микровълновата
млякото се загрява до завиране на слаб котлон
жълтъците се разбиват със захарта и внимателно се прибавят към млякото при непрекъснато разбъркване
вари се 7-8 минути, прибавя се желатинът и се разбърква добре
оставя се настрани да застине
сметаната се разбива до сгъстяване и се прибавя на части към изстиналия яйчен крем
стените на откопчаваща се тортена форма се покриват отвътре с домакинско фолио (може и да не се използва, но така е по-сигурно, че ще се извади лесно сладкишът)
бишкотите се потапят в сиропа на единия компот и се подреждат плътно на дъното
по стените на формата се подреждат половинки от шайбите ананас
излива се 1/2 от крема и се покрива с парченцата плодове
отгоре се разстила останалият крем и се подреждат кръгчета ананас като леко се притискат
сладкишът се оставя на хладно малко да стегне
приготвяне на заливката - сокът на компота се загрява леко, желатинът се накисва в 50 мл студена вода, след като набъбне се загрява и се добавя към затопления компот. Изчаква се малко да изстине и много внимателно, с лъжица се полива върху тортата. Не трябва да е много течно, но и преди да започне да се желира.
Сладкишът е готов след като престои поне 3-4 часа на студено. Освобождава се от пръстена и се маха фолиото, ако е използвано. Може да се украси с разбита сметана, но на мен така ми хареса!
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност