Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
за форма 24 см

24 броя (1 кг) малки еклери (профитероли)

за 2 броя блатове

5 яйца, жълтъци белтъци отделно
350 г захар (2 ч.ч. от 200 мл)
140 г брашно (1,1/3 ч.ч. от 200 мл)
50 г разтопено масло
1 с.л. какао

крем

500 мл прясно мляко
6 жълтъка
250 г захар (1,5 ч.ч. от 200 мл)
50 г нишесте (царевично или пшен)
прах от една ванилова пръчка или 2-3 пакетчета
200 мл животинска сметана (30% масленост)
15 г желатин
4 белтъка

отгоре

1 ч.ч. кайсиев мармалад (сладко)
100 г шоколад
1 -2 с.л. сметана


еклерите, готови или направени у дома и напълнени с крем

блатове

    жълтъците се разбиватдо побеляване с половината захар (1 ч.ч)
    прибавя се разтопеното масло
    белтъците се правят на пяна с другата половина от захарта и капка лимонов сок
    внимателно се смесват жълтъци и белтъци
    на части се прибавя пресятото брашно като се разбърква с шпатула
    полученото тесто се разделя на две части и в едната се добавя 1 с.л. какао
    изсипват се в две намазнени, застлани с домакинска хартия форми


(алтернативно - всяка от двете смеси се разлива в по-голяма тава, застлана с хартия, така се получава по-тънък блат, от който след това може да се изреже кръг или правоъгълник с желаната големина. Този метод използвах аз, а от изрезките направих руло.)
всеки блат се пече  на 200 С за около 10 мин.(може заедно според печката)
иваждат се и се оставят да се охладят

крем


    жълтъците се разбиват със захарта, прибавя се 100 мл от млякото и след това нишестето
    разбърква се до получаване на кладък крем
    желатинът се накисва в 2 с.л. студена вода и след като набъбне се загрява за 30 сек на микровълновата
    млякото се згрява до завиране на слаб котлон
    прибавя се ванилията и с постоянно разбъркване сместта с жълтъците и нишестето
    вари се 3-4 минути до сгъстяване
    добавя се желатинът, разбърква се и се оставя да изстиине


    сметаната се разбива на пухкав крем
    белтъците се надигат на пяна с капка лимонов сок
    след като кремът изстине към него се прибавят последователно и на части разбитата сметана и белтъците, внимателно се разбърква с шпатула


сглобяване


на дъното на тортена чиния се поставя кафявия блат и се стяга с пръстен за торта
отгоре се изсипва част от крема, около 1 пръст дебелина
изчаква се малко да стегне (30 мин. на хладно) и се подреждат плътно 18 еклера
заливат се с още крем, оставя се около 1 чаена чаша за измазване отстрани
покрива се с втория блат и се оставя да стегне на хладно за 2-3 часа

шоколадова украса

    сметаната се загрява за 10 сек  на микровълнова и в нея се слага начупения шоколад, разбърква
    до разтопяваене на шоколада, ако е необходимо се загрява допълнително за 10-15 сек (алтернативно това се прави в съд, поставен на водна баня)
    шоколада се разлива в произволни форми, съобразени с височината и обиколката на тортата , върху хартия за печене
    оставя се да изстине и стегне
    тортата се освобождава от пръстена и се измазва отстрани с оставения крем
    кайсиевото желе(пасирано сладко) се загрява леко на микровълновата  за да се работи по-лесно и с него се измазва тортата отгоре
    отстрани се налепват приготвените шоколадови шарки
    отгоре се украсява с половинки еклери и шоколад

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче