24 броя (1 кг) малки еклери (профитероли)
за 2 броя блатове
5 яйца, жълтъци белтъци отделно
350 г захар (2 ч.ч. от 200 мл)
140 г брашно (1,1/3 ч.ч. от 200 мл)
50 г разтопено масло
1 с.л. какао
крем
500 мл прясно мляко
6 жълтъка
250 г захар (1,5 ч.ч. от 200 мл)
50 г нишесте (царевично или пшен)
прах от една ванилова пръчка или 2-3 пакетчета
200 мл животинска сметана (30% масленост)
15 г желатин
4 белтъка
отгоре
1 ч.ч. кайсиев мармалад (сладко)
100 г шоколад
1 -2 с.л. сметана
еклерите, готови или направени у дома и напълнени с крем
блатове
жълтъците се разбиватдо побеляване с половината захар (1 ч.ч)
прибавя се разтопеното масло
белтъците се правят на пяна с другата половина от захарта и капка лимонов сок
внимателно се смесват жълтъци и белтъци
на части се прибавя пресятото брашно като се разбърква с шпатула
полученото тесто се разделя на две части и в едната се добавя 1 с.л. какао
изсипват се в две намазнени, застлани с домакинска хартия форми
(алтернативно - всяка от двете смеси се разлива в по-голяма тава, застлана с хартия, така се получава по-тънък блат, от който след това може да се изреже кръг или правоъгълник с желаната големина. Този метод използвах аз, а от изрезките направих руло.)
всеки блат се пече на 200 С за около 10 мин.(може заедно според печката)
иваждат се и се оставят да се охладят
крем
жълтъците се разбиват със захарта, прибавя се 100 мл от млякото и след това нишестето
разбърква се до получаване на кладък крем
желатинът се накисва в 2 с.л. студена вода и след като набъбне се загрява за 30 сек на микровълновата
млякото се згрява до завиране на слаб котлон
прибавя се ванилията и с постоянно разбъркване сместта с жълтъците и нишестето
вари се 3-4 минути до сгъстяване
добавя се желатинът, разбърква се и се оставя да изстиине
сметаната се разбива на пухкав крем
белтъците се надигат на пяна с капка лимонов сок
след като кремът изстине към него се прибавят последователно и на части разбитата сметана и белтъците, внимателно се разбърква с шпатула
сглобяване
на дъното на тортена чиния се поставя кафявия блат и се стяга с пръстен за торта
отгоре се изсипва част от крема, около 1 пръст дебелина
изчаква се малко да стегне (30 мин. на хладно) и се подреждат плътно 18 еклера
заливат се с още крем, оставя се около 1 чаена чаша за измазване отстрани
покрива се с втория блат и се оставя да стегне на хладно за 2-3 часа
шоколадова украса
сметаната се загрява за 10 сек на микровълнова и в нея се слага начупения шоколад, разбърква
до разтопяваене на шоколада, ако е необходимо се загрява допълнително за 10-15 сек (алтернативно това се прави в съд, поставен на водна баня)
шоколада се разлива в произволни форми, съобразени с височината и обиколката на тортата , върху хартия за печене
оставя се да изстине и стегне
тортата се освобождава от пръстена и се измазва отстрани с оставения крем
кайсиевото желе(пасирано сладко) се загрява леко на микровълновата за да се работи по-лесно и с него се измазва тортата отгоре
отстрани се налепват приготвените шоколадови шарки
отгоре се украсява с половинки еклери и шоколад
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност