Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

4 големи жълтъка,
100 гр. захар,
120 мл. ликьор Марсала, Амарето
500 гр. маскарпоне,
250 гр. заквасена сметана + 3с.л. пудра захар,
2 бр. белтъци
30бр. бишкоти Савоярди,
какао на прах за поръсване или настърган шоколад

За бишкотите:
320 мл. силно кафе,
2-3 с. л. захар

Правим силно кафе - еспресо. Още докато е горещо в него се разтваря захарта и се оставя да изстине. Жълтъците се разбиват със захарта, докато побелеят в подходящ съд за водна баня. Слагаме тенджера с вода да заври. Купата с жълтъците се слага над водата. Добавяме към разбитите ликьора Марсала. Бъркаме непрекъснато с дървена лъжица, докато кремът се сгъсти. Отнема около 20 мин., може и по-малко. Не трябва да тече като струйка, а да пада едва-едва от лъжицата на парцали. Отнемаме от огъня и оставяме да изстине напълно.

През това време разбиваме Маскарпонето в друг съд, добавяме на части крема с яйцата при непрекъснато бъркане. След това разбитата с пудра захар сметана и накрая разбитите на сняг белтъци. Оставя се настрана.

Приготвя се тава от йенско стъкло – моята събира 12 наредени напречно бишкоти, плюс две надлъжно и една за попълване. Половината бишкоти се потапят по една за кратко в студеното подсладено кафе. Нареждат се на дъното на тавата. Върху тях слагаме половината крем, като се притиска леко с шпатула за да запълни всички празнини.

След това останалата половина бишкоти. Върху тях останалият крем и се заглажда. Оставяме покрити с прозрачно фолио за престои на студено поне 8-10 часа.

Най-добре е станало Тирамисуто след 24 часа престой, но кой ще чака такава вкусотия толкова време да му стои в хладилника.

Преди сервиране поръсваме отгоре с какао или настърган шоколад

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче