Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
За блата:
180 г брашно
150 г захар
125 г кафява захар
60 г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140 мл гъст айран
75 мл олио
140 мл прясно,
горещо кафе

За белтъчния блат:
3 белтъка
щипка сол

За крема:
400 мл сметана
400 г течен шоколад
100 г натурален шоколад
3 жълтъка
3-4 с.л. захар

Фурната се загрява на 180°C. Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре. Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре. Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.

Имайте предвид, че сместа е сравнително течна, не като класическо тесто за кекс/блат. Именно на това се дължи сочността му, след изпичане, така че не се притеснявайте.

Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта. Пече се за 40 -45 минути, като времето варира в зависимост от това дали решите да изпечете цялата смес наведнъж или на части. След като блатът е готов, се охлажда напълно и след това се разрязва на 2 равни части.

Докато фурната ви е гореща използвайте и разбийте белтъците със щипка сол на сняг, добавете захарта. В тавичка с по-голям размер от формата за торта сложете хартия и излейте белтъчната смес и леко изравнете. Печете на 150 градуса 15 мин., изключете фурната и оставете блата да изстине вътре без да отваряте.

Сметаната се загрява до завиране, махнете съда от котлона и добавете течния шоколад. Бъркайте до гладък крем. Върнете съда на вече изключения котлон и добавете начупеният шоколад. Бъркайте до пълното разтопяване. Оставете да се охлади малко.

Жълтъците се разбиват на водна баня и се добавят към още топлия шоколадов ганаш. Разбърква се, докато всичко се обедини добре. Внимавайте при разбиването на водна баня, водата не бива да докосва дъното на съда за разбиване, защото температурата става прекалено висока и яйцата ще се сготвят.

Охладеният на стайна температура ганаш се прибира в хладилник за час, докато стегне.

В подходяща чиния сложете шоколадовия блат, намажете с1/3 от крема. Извадете белтъчния блат с хартията и го обърнете върху крема, отлепете я внимателно и с остър нож изрежете краищата на блата за да стане колкото шоколадовия. Нанесете крем отгоре и сложете шоколадовия блат. Измажете цялата торта с останалия крем.

Украсете по желание, аз го направих с остатъците от белтъчния блат.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче