Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пай с тиква

Със завършек от сметана или любим топинг

От
30’ Подготовка
45’ Време за готвене
0 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

За тестото:

  • 200 г брашно
  • 125 г студено краве масло
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 с.л. захар /20г/
  • 40мл студена /ледена/ вода


За пълнежа:

  • 4 по-големи яйца
  • 1 ч.ч. пудра захар
  • 200 мл сладкарска сметана
  • 3 ч.ч. тиквено пюре
  • 1 ч.л. канела
  • карамфил и джинджифил (на върха на ножа)
  • 1/2 ч.л. сол
  • 40 г орехи
  • 40 г смелени бисквити
  • 1/2 ч.л. кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

  1. Тесто приготвяме, когато започнем с пресяването на брашното, след което добавяме солта и захарта.
  2. Разбъркваме добре. Слагаме нарязаното на дребни парченца краве масло. Омесваме много добре с брашното. Трябва да стане на едри трохи.
  3. Наливаме на тънка струя ледена вода. Замесваме тесто и го оставяме покрито в хладилника за час. Ако водата не е достатъчно, добавяме по малко, докато замесим тесто.
  4. Запичаме орехите до кафяво на умерена фурна. Отне ми около 7 мин. на 190 градуса.
  5. Смиламе ги и ги омесваме с натрошените на много ситно бисквити и кокосови стърготини.
  6. Върху набрашнена леко повърхност разточваме от тестото кръг, с диаметър 36см., почистваме го от брашното и поставяме във форма за торта с диаметър 26см.
  7. Поръсваме върху тестото по дъното и стените със сместа от орехите и бисквитите. Отново прибираме в хладилника за половин час.
  8. През това време сваряваме нарязаната на парченца тиква. Пасираме /аз я намачках/ и оставяме в гевгир да се оцеди водата.
  9. Яйцата разбиваме с телена бъркалка заедно с пудрата захар.
  10. Прибавяме постепенно сметаната. После пюрето, омесено с подправките и солта.Сместа трябва да бъде хомогенна.
  11. Вадим от хладилника формата за торта и пълним. Печем на предварително загрята на 190 градуса фурна около 45 мин. на долен реотан.

Става много вкусен пай. Може да се сервира с разбита сметана или някакъв топинг. Добър апетит!

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол тиква яйца бяла захар сладкарска сметана бяло брашно канела джинджифил вода орехи чаени бисквити

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче