Пай с тиква

Категория: / Десерти / Коледа
Време за приготвяне:
150 минути
от: иван пейчевна 15.11.2013г.

Продукти

200 гр. брашно,
125 гр. студено краве масло,
1/2 ч.л. сол,
1 с.л. захар /20гр./,
40мл. студена /ледена/ вода.

Пълнеж:
4 по-големи яйца,
1 ч.ч. пудра захар,
200 мл. сладкарска сметана,
3 ч.ч. тиквено пюре,
1 ч.л. канела,
по малко карамфил и джинджифил /на върха на ножа/,
1/2 ч.л. сол
40 гр. орехи,
40 гр. смелени бисквити,
1/2 ч.л. кокосови стърготини

Начин на приготвяне

Тесто: Пресяваме добре брашното, добавяме солта и захарта. Разбъркваме добре. Слагаме нарязаното на дребни парченца краве масло. Омесваме много добре с брашното. Трябва да стане на едри трохи. Наливаме на тънка струя ледена вода. Замесваме тесто и го оставяме покрито в хладилника за час. Ако водата не е достатъчно, добавяме по-малко, докато замесим тесто. Запичаме орехите до кафяво на умерена фурна. Отне ми около 7 мин на 190 градуса. Смиламе ги и ги омесваме с натрошените на много ситно бисквити и кокосови стърготини. Върху набрашнена леко повърхност разточваме от тестото кръг с диаметър 36см. , почистваме го от брашното и поставяме във форма за торта с диаметър 26см. Поръсваме върху тестото по дъното и стените със сместа от орехите и бисквитите. Отново в хладилника за половин час.

През това време сваряваме нарязаната на парченца тиква. Пасираме /аз я намачках/ и оставяме в гевгир да се оцеди водата. Яйцата разбиваме с телена бъркалка заедно с пудрата захар. Прибавяме постепенно сметаната. После пюрето омесено с подправките и солта. Сместа трябва да бъде хомогенна. Вадим от хладилника формата за торта и пълним. Печем на предварително загрята на 190 градуса фурна около 45 мин. на долно ниво.

Става много вкусен пай. Може да се сервира с разбита сметана или някакъв топинг. Добър апетит!

Коментари