Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
*масло 250
*24 с.л. пудра захар
*6 яйца
*28 с.л. брашно
*ванилия 2 броя
*бакпулвер 20 гр.
*настъргани кори на 1 лимон и 1 портокал
*орехови ядки 200 гр. натрошени на малки парченца
*коняк "Метакса" 100 мл.
*сушени кайсии 5-6 броя
*сушени сини сливи без костилка 70 гр.
*натурални фурми 100 гр.
*бели стафиди 100 гр.
*пудра захар за поръсване на готовия сладкиш

В голяма купа разбийте с миксер яйцата с пудрата захар. Прибавете маслото, което да е леко разтопено. Добавете бакпулвера, ванилията и цитрусовите корички. Разбийте още, докато всичко се смеси напълно. Започнете да прибавяте постепенно брашното, което предварително сте пресяли. Разбърквайте с лопатка. Прибавете ореховите ядки като отделите малка част от тях и разбъркайте. След като сместа поеме напълно брашното я разделете в две купи.

В три малки панички сложете отделно стафидите, сливите и кайсиите. Залейте ги с коняка и оставете да поемат. В едната купа с кексовата смес изсипете стафидите, които сте отцедили, а в другата нарязаните на дребно фурми. Разбъркайте ги добре. Покрийте дъното и стените на кръгла и дълбока тава с хартия за печене. Изсипете тестото със стафидите и загладете. След това отгоре равномерно изсипете и другото с фурмите. Наредете отцедените сливи по крайцата на тавата като ги забождате навътре към дъното. Подредете отгоре кайсиите и поръсете с останалите орехи по цялата повърхност.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. След като изстине сладкишът го извадете внимателно от тавата, отстранете хартията и го сложете в поднос. Поръсете с пудра захар и нарежете на парчета.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче