Пай с кестени

Категория: / Десерти
Време за приготвяне:
90 минути
от: Марияна Ковачевана 14.11.2013г.

Продукти

3 яйца,
250 гр. пюре от кестени
1 ч.ч. брашно,
150 гр. захар,
80 гр. масло,
60 гр.орехи,
течен шоколад за украса

Начин на приготвяне

Най-сложното в тази рецепта е пюрето от кестени. За да получите 250 гр. пюре ви са необходими към 1 кг сурови кестени. Сваряват се добре и се почистват към тях се добавя 1 ч.ч. прясно мляко и се пасират или натрошават с вилица до хомогенно състояние.

Вадим маслото от хладилника да се отпусне, през това време разбиваме трите жълтъка заедно със захарта. Добавяме разтопеното масло към сместа и продължаваме да бъркаме. Добавяме пюрето от кестени. Към сместа се добавя пресято брашно с щипка бакпулвер или сода. И най-накрая останалите 3 броя белтъци. Тестото трябва да е гладко, гъсто, без шупли. Не се притеснявайте, ако изглежда по-гъсто и тежко от обикновено тесто. Важното да е добре омесено и да прави мехурчета. Разпределяме сместа в намазнена и обилно набрашнена форма за кекс.

Пече се в предварително загрята фурна, на горен и долен реотан и вентилатор на 180 по C. Проверяваме с клечка дали е опечена сладкиша. Пече се до зачервяване около 40 минути. След като изстине пая го прехвърляме в плато. Декорираме с обелени орехи и разтопен двуцветен шоколад. Да ви е сладко!

Коментари