Ароматно хлебче със зехтин и чесън

Категория: / Тестени
Време за приготвяне:
30 минути
Аватарот: Цветослава Киркована 14.10.2013г.

Продукти

500 гр. брашно,
10 гр. прясна мая,
4 с.л. кисело мляко,
150 мл. хладка вода,
2 яйца (1 жълтък за намазване),
1 ч.л. захар,
1 ч.л. оцет,
1 ч.л. сол,
3 с.л. олио,
чесън на прах,
4 с.л. зехтин

Начин на приготвяне

Към пресятото брашно добавете солта и го разбъркайте. В средата направете кладенче, в купа сложете маята и захарта с част от водата и оставете сместа да шупне. Към шупналата смес добавете останалите продукти (оцета, млякото, яйцата, олиото и останалата вода), забъркайте каша, вземете купата и прибавяйте по малко към брашното като месите до оформянето на гладко и пухкаво тесто. Оставете да втаса за 40 минути. Готовото тесто разделете на 3 части. Всяка част разточете на тънка кора. Всяка кора се намазва със смесения зехтин и чесън. Сложете корите една върху друга и завийте на руло. Нарежете на триъгълници и подредете в продълговата форма. Намажете с разбития жълтък, по желание поръсете със семена. Оставете да втаса още 10 - 15 минути и печете до готовност. Готовото хлебче намажете с масло и завийте с чиста кърпа. Да ви е сладко!

Коментари