Крем „Дипломат”.

Категория: / Десерти
Време за приготвяне:
60 минути
Аватарот: иван пейчевна 14.10.2013г.

Продукти

1 л. прясно мляко,
6 яйца,
1 ч.ч. /250мл./ захар,
4 с.л. брашно,
30 гр. желатин,
2-3 с.л. какао,
1 с.л. ром /коняк/ или 2-3 ванилии /сушени червени боровинки/,
1/2 ч.ч.счукани орехи и стафиди

Начин на приготвяне

Накисваме желатина в студена вода, според инструкцията на пакетчето и го разтопяваме на водна баня. Разбиваме жълтъците със захарта и брашното и постепенно прибавяме свареното мляко /може да използвате готово от кутия/. Добавяме вече разтворения желатин и варим сместа на водна баня около 35 мин. /може да отнеме повече време/, докато се сгъсти като бъркаме непрекъснато. Сваляме от огъня и охлаждаме. Разбиваме белтъците на сняг и постепенно ги сипваме към охладения жълт крем, като внимателно разбъркваме с лъжица. Прибавяме рома /коняка/ и счуканите орехи. Разделяме крема на две части - в едната прибавяме какаото, а в другата можем да прибавим малко стафиди /по желание/. Изсипваме във форма отначало жълтия крем, а след това кафявия и го оставяме да се желира в хладилника – 12часа. Аз лично сипах първо светлия крем, оставих в хладилник за 15-20 мин. и след това добавих този с какаото. Добър апетит!

Коментари