Пене с броколи и чери домати

Категория: / Паста
Време за приготвяне:
30 минути
Аватарот: Jordanka Enchevaна 21.08.2013г.

Продукти

200 г паста пене
250 г чери домати
150 г броколи, разкъсани на розички
1 глава стар лук
3 скилидки чесън
3 с.л. зехтин
листенца босилек


Начин на приготвяне

Броколите се бланшират във вряща подсолена вода за 7-8 минути. Веднага след това се потапят за 30 секунди в ледена вода, за да се прекрати процеса на варене и за да запазят зеленият си цвят. Отцеждат се и, ако е необходимо, се разкъсват на по-малки парчета. Оставят се настрана.

Пенето се сваряват според указанията на опаковката. Веднага след това се слагат в гевгир под течаща студена вода. Отцеждат се добре и се оставят настрана.
Лукът се нарязва на полумесеци. Зехтинът се загрява в дълбок тиган, добавя се лукът и температурата се намаля. Лукът трябва да се карамелизира на слаб огън за около 15-20 минути, като се разбърква често. Приготвен по този начин, водата в него се изпарява и естествените захари се карамелизират. Този процес придава на лукът приятен цвят, сладникав вкус, а от лютивината му няма и помен.

След като лукът е готов към него се добавя нарязаният на ситно чесън, разрязаните на две чери домати и броколите. Всичко се готви още 4-5 минути. Към зеленчуците се добавя сварената паста и се объркват. Маха се от огъня и е готово за сервиране.
Порциите може да се поръсят с пармезан.

Коментари