Обърнат сладкиш със смокини

Категория: / Десерти
Време за приготвяне:
60 минути
Аватарот: Соня Шатевана 03.08.2013г.

Продукти

около 20 малки зрели смокини

За карамеления сос:
1 ч. ч.  кафява захар
1/2  ч. ч. краве масло
щипка канела

За тестото:
2  ч. ч.  бяло брашно
6 супени лъжици смлени бадеми
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/2  чаена лъжичка сол
1  3/4 ч. ч. захар
70 г меко масло
4 големи яйца или 5 средни
3/4  ч.ч. заквасена сметана
ванилия

Начин на приготвяне

Карамел:
В малка тенджера се разтопява захарта и се добавя маслото и канелата. Разбърква се до получаване на еднородна гладка маса. Изсипва се във формата, в която ще се пече сладкиша. Смокините се почистват от дръжките и се режат на две по паралела. Подреждат се върху карамела с отрязаната част надолу

Тесто:
Брашното, смлените бадеми, бакпулверът и солта се смесват в купа. Отделно се разбиват мекото масло и захарта. Последователно се прибавят яйцата, ванилията и сметаната и всичко се разбива много добре. Получената кремообразна  маса се смесва със сухите съставки и се разбърква добре. Внимателно се изсипва върху смокините. Пече се във форма с диаметър 26 см на 170 С за около 1 час и 10 минути, проверява се с клечка. Изчаква се 10-тина минути да изстине и се обръща, но не по-късно, защото, когато карамелът изстине, ще се втвърди.

Сервираме с топка ванилов сладолед или с ванилов сос.

Коментари