Самоковски зелник

Категория: / Тестени
Време за приготвяне:
40 минути
от: Никола Аршинковна 21.07.2013г.

Продукти

за тестото:
1 кг брашно, може и с 1 кубче мая
1 с.л. сол
1с.л. оцет
1 яйце
малко хладка вода, за да се омеси

плънка:
4 глави лук
2-3 супени лъжици олио
1 шепа брашно
2 яйца
натрошено сирене
6-7 лъжици олио
сол на вкус
250 грама кисело мляко

Начин на приготвяне

За една кора са нужни 2 топчета от тестото (което предварително се разделя на 8 топчета, различни по големина). Двете топчета се слепрат едно за друго с мазнинка и се разточват. Най-долната кора се прави от 3 слепени топчета, а най-горната - от 1 топче.

За пълнежа - лукът се задушава с малко вода с 2-3 супени лъжици олио, след като изстине му се слагат 1 шепа брашно, 2 яйца, натрошено сирене, 6-7 лъжици олио, сол на вкус и 250 грама кисело мляко. Този пълнеж се слага върху слепените три кори, редуват се пълнеж и кори до изчерпване на количеството, отгоре се разстила последната, по края се слагат мазнина и сирене, а в средата - кисело мляко по желание.

Моята модификация на снимката е без да се точат корите. Това е лесния начин - в машината забъркваш тестото, като за пица и слагаш плънката, отгоре кисело мляко и печеш.

Има и възможност да се направи самоковски зелник с плънка само от зеле или от тиква.

Коментари

Последно от: Никола Аршинков

Самоковски зелник