Пролетна пита

Категория: / Тестени
Време за приготвяне:
100 минути
от: Dobrinka Petkovaна 15.05.2013г.

Продукти

900г брашно,
1 ч.ч топло прясно мляко,
1 ч.ч топла вода,
100 мл олио,
1 кубче мая,
1 с.л захар,
2 ч.л сол,

за плънката:
2 стр. зелен лук,
150 г лапад,
150 г спанак,
2 сварени яйца,
100 г сирене,
магданоз,
сол на вкус,
1жълтък за намазване.

Начин на приготвяне

Разтворете маята със захарта, млякото и водата. Оставете да шупне за 10-15 минути. Замесете тесто от брашното, шупналата мая, солта, олиото и оставете да втаса около час и половина. През това време запържете спанака, лапада и лука. Поместете от котлона. Добавете нарязаните яйца, магданоз, натрошете сиренето и посолете на вкус. Разбъркайте добре. Вземете тестото и го разстелете, без да го точите. В средата изсипете плънката и загърнете добре с краищата тесто, така че да не изтече пълнежа. Обърнете внимателно и поставете в намаслена тава. Притиснете леко. Сложете една паница в средата и нарежете на парчета (5-6 см.). Повдигате внимателно парчето и го обърнете нагоре с разреза. Така направете с останалите парчета. Махнете паницата. Оставете да втаса още 40 минути. Намажете с разбит жълтък и печете 25-30 минути (или до готовност) на 200 градуса.

Коментари