Великденски венец

Време за приготвяне:
200 минути
от: Петя Цанкована 26.04.2013г.

Продукти

200 мл хладко прясно мляко
100 гр разтопено краве масло
150 гр захар
1/2 ч.л. сол
3 яйца
1 п. суха мая или 20 гр жива мая
до 600 гр. брашно
150 гр черни стафиди, накиснати за 1/2 час в хладка вода и изцедени след това
1 голям млечен шоколад,нарязан на малки парченца

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в хладкото мляко с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно и се оставя на топло да шупне за около 10 минути.
В пресятото брашно се прави кладенче и в него се слагат двете яйца и белтъка на третото, захарта, солта, част от разтопеното краве масло и прибавяйки шупналата мая, се замесва лепкаво тесто.
То се измесва хубаво с останалото краве масло, като ръцете се топят постоянно в маслото до неговото свършване. Едновременно се добавят и стафидите.
Готовото тесто се оставя да втаса на топло.
След което леко се премесва наново и се разтегля леко на кора, като плота и ръцете трябва да са добре намаслени. Отгоре се поръсва с парченцата шоколад. Кората се навива на руло, а рулото се усуква леко и двата му края се съединяват добре да се получи венец. Прехвърля се в намаслена форма за кекс. Оставя се на топло за повторно втасване до удвояване на обема му.
Втасалият венец се намазва с отделения жълтък, разбит с 1с.л. прясно мляко, и се поръсва обилно със захар и филирани бадеми.
Пече се в предварително загрята на 180*С фурна.
Да ви е сладко!

Коментари