Великденски козунак със стафиди

Време за приготвяне:
180 минути
Аватарот: Irina Andreeva Jolieна 25.04.2013г.

Продукти

*брашно 1 кг.
*брашно - 4-5 с.л.
*яйца големи - 6 бр.
*яйчен жълтък - 1 бр.
*суха мая - 21 гр.
*прясно мляко - 250 мл.
*прясно мляко - 1 с.л.
*краве масло - 150 гр.
*захар - 300 гр.
*едра бяла захар - 1 ч.ч.
*бели стафиди - 200 гр.
*кора на един лимон
*ром - 4 с.л.
*ванилия - 1 ч.л.
*бадеми
*сол - 1-2 щипки

Начин на приготвяне

В купа се смесват маята, 2-3 с.л. брашно и 1 с.л. захар. Разбърква се с малко охладено мляко, докато се образува кашичка с гъстотата на боза. Оставя се да втаса. В купа се смесват яйцата и 300 гр. захар.Разбиват се до побеляване. Добавя се настърганата лимонова кора,1 с.л. ром, ванилията и млякото. Разбърква се. Пресява се затопленото брашно с щипка сол. Оформя се кладенче и се сипва яйчената смес и маята. Разбърква се добре.

Слага се върху равна, набрашнена повърхност. Меси се, като постоянно се потапят ръцете в разтопеното масло. Тестото е готово, когато стане гладко, меко и образува шупли. Поставя се в намаслена тава и втасва на топло. Трябва да увеличи обема си два пъти. Накисват се стафидите в останалия ром и се добавят към тестото, когато втаса. Оформяте козунака както желаете - на плитка, кръгъл или в правоъгълна тава. Поставят се в намаслени и поръсени с брашно форми. Втасват отново, като още един път увеличат обема си двойно.

Намазват се с разбития в млякото жълтък, поръсват се със захар и се украсяват с бадеми. Слагат се в предварително загрята фурна на 190 градуса и се пекат 15 мин. След това фурната се намалява и се пече още 20-30 мин. като се проверява с клечка за зъби дали е готов и изпечен.

Коментари