Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
за венец с диаметър 32 см

    3 яйца размер М
    160 г захар
    7 г суха мая
    600 г брашно
    100 мл прясно мляко
    150 г заквасена сметана
    щипка сол
    1 с.л. коняк(ром)
    1 капсула есенция ванилия
    настъргана кора на 1 лимон
    настъргана кора и сока на 1/2 малък портокал
    30 г свинска мас
    40 г краве масло

за намазване

    1 жълтък
    1 с.л. мляко
    1 с.л.зехтин
    филирани бадеми за поръсване
    захар за поръсване
    30 г допълнително мазнина за обработка - смес от зехтин и масло


    в купичка се загрява прясното мляко( на МВ)
    прибавя се 1 с.л. от захарта, 1 с.л. от брашното и маята
    разбърква се и се оставя на топло

    с миксера се разбиват яйцата и захарта до пълното разтваряне на захарта
    прибавя се сметаната и се разбива
    добавят се останалите съставки - сол, кора, сок, коняк, ванилия, активираната мая
    разбърква се  и се сменява бъркалката с такава за тесто

    брашното се пресява и се изсипва на части при другите съставки на тестото
    разбърква се за около 10 минути
    в купичка се разтопяват маста и маслото, най-напред маста, за около 40 секунди, след това маслото(на МВ)
    мазнината се добавя към тестото лъжица по лъжица, като след всяко добавяне се разбърква до пълното поемане на мазнината от тестото
    (това е условието за получаване на "конци")
    продължава около 15 минути

    тестото е доста меко, но започва да се отделя от стените на съда и бъркалката, така се познава, че е готово.
    Ако е необходимо се добавя малко брашно.На мен ми беше достатъчно отмереното 600 г.

    тестото се изважда на намазнена повърхност и се обръща 3-4 пъти
    трябва да бъде меко и да образува мехурчета
    оформя се на топка и се поставя в намазана с мазнина дълбока купа
    покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя на топло да втасва
    изчаква се поне до удвояване на обема.Времето зависи от температурата на стаята и продуктите.
    Може да бъде съкратено , ако тестото се постави в затоплена до 50 С фурна, която се изключва след това.

    след като тестото е удвоило обема си, се изважда от купата върху НАМАЗАН С МАЗНИНА ПЛОТ
    разделя се на три равни части.Получава се около 1230 г тесто.
    оформя се на три топки по 410 г
    всяка топка се раздърпва с ръце на фитил, които се разплесква и в средата се слага пълнежът.Аз сложих само стафиди.
    краищата се прихлупват и се оформя фитил с леко раздърпване
    дължината на фитила зависи от обиколката на тавата, в която ще се пече венецът.Пресмята се като се умножи диаметърът на тавата по 3,14.В моя случай 32*3,14=100, 48 см. Фитилът трябва да е малко по-къс защото при плетенето се разтяга малко.
    Важно е трите фитила да са еднакви.
    сплитат се на плитка като се приплъзват по мазната повърхност

     получава се голяма плитка
    тавата се маже с мазнина и се застила с хартия за печене като се оставя и малко да стърчи над стените на тавата
    в средата се поставя купичка, с отвора надолу, а отвън купичката се маже с мазнина
    плитката се прехвърля в тавата и се оформя на венец като краищата се завързват на възел и се подпъхват отдолу

на мен ми остана малко от плитката,  разрязах я на 3 части, усуках ги допълнително, завързах на възел и оформих 3 малки козуначета във форми за крем

    Тавата се покрива и се оставя да втасва до удвояване.
    поставя се във студената фурна и се включва на 190 С(алтернативно се изчаква до утрояване на обема и се поставя в топла фурна)
    пече се 15 минути, изважда се и много бързо се намазава с разбития с млякото и мазнината жълтък
    посипва се с филирани бадеми и захар

Захарта може да се приготви като 1 к.ч. захар се намокри с 1с.л. вода и се остави да засъхне.Получават се едри кристали

Връща се във фурната и се пече още 20-25 минути, като се наблюдава да не започне да изгаря.
Аз пека на по-долна скара с включени горен и долен реотан без вентилатор.
Изважда се и се изчаква да застине.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче