Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
За блата:
За форма 18 см. диаметър
2 яйца
1 щ. сол
3-4 с.л. захар
3-4 с.л. брашно

За крема

1 литър прясно мляко
6 яйца захар на вкус
1 шушулка ванилия (може и ванилова захар)
3 равни с.л. брашно
3 равни с.л. царевично нишесте
1 и 1/2 пакетче желатин
200 мл. млечна сметана, т.е. животинска

За сиропа

1 пресен нар
250 гр. вишни (моите са замразени)
захар на вкус
1/2 пакетче желатин

Оставете яйцата известно време на стайна температура. Разбийте ги с щипката сол докато се сгъстят и побелеят. На този етап прибавете захарта и разбивайте докато сместа хубаво се сгъсти. Прибавете брашното като внимателно обърквате да не спадне сместа и печете на 180 градуса до готовност - не повече от 15 минути. Оставете да се охлади. За сиропа - изцедете добре вишните и нара. Играчката тук е в изцеждането на нара, но аз го направих така - взех обикновена сокоизтисквачка, от тези пластмасовите, срязах нара през средата и го изцедих като портокал. След това зърната от нар ги притиснах през метален гевгир, за да изкарам колкото се може повече сок. Смесих двата сока и сложих мъничко захар. С част от сиропа напоих блата. За крема - яйцата, захарта, зрънцата ванилия, брашното и царевичното нишесте се разбиват с миксер. Колкото по-пухкав крем направите, толкова по-лек и въздушен ще е кремът накрая. Докато разбивате яйцата, загрейте млякото в тенджерка. Като се затопли, започнете да го прибавяте към яйцата, като едновременно разбивате на ниска степен с миксера. Върнете всичко на котлона и бъркайте интензивно докато се сгъсти сместа. Разтворете желатина в съвсем малко вода и след като набъбне, го прибавете към топлия крем. Не се учудвайте, това е изпитана техника за сгъстяване с желатин, когато се прибавя към гореща смес :) На този принцип се прави и пана кота-та :). Най-добре е кремът да изстива на стайна температура, като често се разбърква, за да се махне коричката отгоре. Не го покривайте още горещ с прозрачно фолио, тъй като от конденза, кремът се разрежда и не бих казала, че е върхът. Ако изстива така да се каже насилствено на по-студено, най-вероятно ще се образуват бучки, които не са много приятни при ядене :) Когато кремът е напълно студен, прибавете към него разбитата на пухкав крем сметана.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче