30 гр. масло
2 стръка пресен лук(стар)
¼ ч.чаша брашно*
¾ ч. чаша прясно мляко
250 гр. рулца раци Сурими /Surimi/*
1/3 ч.чаша пармезан, настърган (обикновен кашкавал)
1 с. л. пресен магданоз
½ ч. л. лимонова кора, ситно настъргана
(1 с.л. лимонов сок)
1 щ. лют червен пипер
сол и черен пипер на вкус
за паниране - 3-4 с.л. брашно, 1-2 яйца, 3-4 с.л. галета, 2 с.л. сусам, 1 с.л. зехтин за поливане
*1 ч.чаша =240 мл.
маслото се разтопява на котлона в по-дълбок съд
добавя се нарязаният лук и задушава до омекване
изсипва се брашното и запържва при непрекъснато бъркане около 1 минута
постепенно се налива млякото и отново с непрекъснато бъркане се изчаква сместа да заври.
намалява се температурата на ниско и с често разбъркване сместа се сгъстява /около 3 минути/.
добавят се нарязаните рулца раци, кашкавал, магданоз, лимонова кора и се овкусява с щипка лют червен пипер, сол и черен пипер на вкус.
сваля се от огъня и се разбърква до обединяване и хомогенизиране на сместа.
изчаква се да се охлади напълно.
от сместа се оформят малки топчета, които се поставят за още малко в хладилник да се стегнат допълнително.
всяко топче се овалва в брашно, потапя се в разбито яйце и след това в галета смесена със сусам
подреждат се в намазана с масло(зехтин) тавичка и се поливат на тънка струйка с 1 с.л. зехтин
пече се на 200 С до златисто
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност