Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
20 гр жива мая,
1 ч ч топло прясно мляко,
50 мл хладка вода,
1 ч л сол,
1 с л захар,
2 яйца без един жълтък (той е за намазване),
2 с л олио,
1 ч л оцет,
500 гр пресято брашно
За поръсване - сусам, мак, ленено семе, 1 ч л червен пипер, 1 ч л шарена сол и 1 с л нарязан на ситно магданоз

В 50 мл хладка вода се разтваря маята с 1 с л захар и 1 с л брашно и се оставя на топло да шупне. Правим кладенче в брашното и прибавяме прясното мляко, маята, солта, олиото, оцета и разбитите предварително яйца с вилица. Замесваме меко тесто и оставяме за 40 минути да втаса на топло. От втасалото тесто отделям топче като портокал за розата и 4 листенца. Останалото тесто делим на 4 равни части. Всяка се разточва на обла кора. Първата се намазва с олио и се поръсва с шарена сол. Втората се намазва с олио и се поръсва с червен пипер. Третата и тя намазана се поръсва със ситно нарязан магданоз. Четвъртата не се намазва. Всички кори се нареждат една върху друга. В средата поставяме чаша с малък отвор и от него навън се правят 8 разреза така питата се разделя на 8 сектора. В средата на всеки се прави разрез. Широката част се промушва отдолу нагоре, през направения прорез. Краищата се оформят, като се притиснат с тънко дървено шишче. От малкото тесто като се разточи се изрязват 5 кръгчета с чашка. Всяко се намазва с олио и се завиват като леко се застъпват, за да оформим розата. Изрязваме й 4 листенца. Поставяме розата в средата и листенцата край нея. Оставяме питата за 20 минути да почине на топло. Намазваме с разбития жълтък, поръсваме със семена и печем 30 минути в загрята фурна.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче