Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
*черно пшенично брашно - 2 ч.ч.
*бяло брашно - 1 ч.ч.
*суха мая - 10 гр. + 50 мл. топла вода
*захар - 1 с.л.
*сол - 1 с.л.
*топла вода около 300 мл.
*какао - 1 с.л.
*сурови слънчогледови семки - 50 гр.
*ленено семе - 25 гр.
*маково семе - малко
*сусам - 25 гр.
*олио за намазване на тавата
*черно пшенично брашно за доомесване и набрашняване на тавата


Пресявате двата вида брашна и ги смесвате в голяма тава. Сипвате солта,какаото и разбърквате добре.
В малка кпичка сипвате маята, захарта и 50 мл вода. Разбърквате и оставяте на топло да шупне. Правите кладенче в брашното и изсипвате маята.
С помоща на топлата вода замесвате меко и гладко тесто. Поставяте го в набрашнена купа и оставяте на топло да втасва, докато удвои обема си.
Смесвате в купичка сусама, лененото семе и слънчогледа. Изваждате вече втасалото тесто и отново в плитката тава го омесвате с тях като ги изсипвате постепенно и месите, докато се разпределят равномерно в тестото. Оставяте малко семена.
Намазвате стените на правоъгълна, тясна форма с олио и поръсвате с малко брашно навсякъде. Слагате внимателно тестото. Отгоре изсипвате останалите семен заедно с маковото семе. Оставяте да почине 10 мин.
Печете до готовност в гореща фурна на 220 градуса като поставите малък съд с вода вътре. След първите 15 мин.намалявате фурната на 180 градуса и покривате хляба с фолио, за да не изгорят семките. Проверявате дали хляба е напълно готов с дървена клечка.
Оставяте да се охлади във формата. След това го изваждате и нарязвате на филии.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче