Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
1 пакет какаови бисквити
500 гр. маскарпоне
1 голяма заквасена сметана
4 жълтъка
1 шушулка ванилия
3-4 с.л. пудра захар
3-4 с.л. кристална захар
1 п. желатин - 10 гр.
700 - 800 гр. ягоди
300 гр. боровинки (моите са замразени)

За соса:
6-7 ягоди
2 с.л. нерафинирана тръстикова захар
1 с.л. сушена мента (прясна би било още по-добре)

В ринг за торта подреждаме плътен слой бисквити. За да се напаснат в кръглата форма, доста от тях са натрошени на по-дребни парчета. Това не е важно. Гледайте да ги подредите възможно най-плътно отдолу, за да имате равномерна основа.

За крема - разбийте маскарпонето с малко пудра захар до хомогенност и към него прибавете заквасената сметана. Не разбивайте дълго, защото заквасената сметана има свойството да се втечнява, убийте ме, не знам защо :) Към тази смес добавете семенцата на една ванилова шушулка. Моят съвет е да не пренебрегвате ваниловите шушулки. Те нямат заместител - нито ванилията на прах, нито есенцията могат да дадат този аромат, който сме свикнали да наричаме бурбон ванилия. Чистият ванилов екстракт е добро решение за заместване. Можете да видите семенцата в самия крем на снимката.

Отделно кипнете гъст захарен сироп и започнете да го доливате към жълтъците, като едновременно с това, разбивате с миксера на висока скорост. Разбивайте така в продължение на около 10 минути или докато сместа побелее и се сгъсти. Към сиропа, докато вреше, аз добавих и обвивката на ваниловата шушулка, да падне всичко, което е останало вътре :) Внимателно смесете маскарпонето, сметаната и жълтъците, докато всичко се смеси в едно. Прибавете разтворения желатин. Не го пропускайте - от соса, плодовете, особено, когато има и замразени, от влагата на крема, тортата много омеква. Ако не сложите, рискувате да я гоните изпод ринга по целия хладилник. И без това при рязане, парчетата едва се държат, нямам идея какво ще стане без него :)

Пригответе сос. За целта в блендер сложете тръстиковата захар, ягодите и ментата и разбийте. Отначало внимателно, след това - на високи обороти, докато всичко придобие червеникаво-кафеникав оттенък. Сглобяване Върху първия слой бисквити сложете 1/3 от крема. Нарежете на парченца ягоди и разпръснете отгоре. Сложете също и малко боровинки - 1 шепа е ОК. Отгоре залейте с малко от току що приготвения сос - 2-3 супени лъжици. Подредете слой бисквити, залейте ги с малко сос, сложете още 1/3 от крема, пак малко ягоди на парченца, малко боровинки. Сложете трети пласт бисквити. Разстелете останалия крем и небрежно отрупайте с плодовете. Накрая залейте с останалия сос и оставете в хладилника за една нощ.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче