Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Лек млечен десерт - крем терин с горски плодове

От Соня Шатева Соня Шатева

за плодовата смес

    100 г замразени горски плодове
    100 г сладко от боровинки
    1 ч.л. лимонов сок
    1 ч.л. желатин

за крема

    3 яйчни жълтъка*
    3 с.л. с купка брашно*
    100 г захар
    600 мл прясно мляко
    1 пръчка бурбонска ванилия-вътрешността
    1 пак. желатин - 10 г
    3 яйчни белтъка
    300 г квасена сметана
    30 г кокосови стърготини
    няколко малки бисквитки
    6 бр. бисквити закуска**

* вместо да варите яйчен крем може да използвате готов пудинг, който аз не предпочитам
** може да се използват бишкоти


    замразените плодове се с месват със сладкото и се загряват
    желатинът се залива с 1-2 с.л. вода до набъбване и след това се прибавя към горещата плодова смес, заедно с лимоновия сок (моето сладко от боривинки е доста захарно и затова не добавях никаква захар)
    за крема
    жълтъците се смесват със захарта и брашното в тенджерка, добавя се прясното мляко и се поставя на слаб огън

    вари се до сгъстяване с непрекъснато разбъркване - 5-8 минути.Ако се получат бучки, използвайте тел , миксер или пасатор за разбиване.
    добавят се ванилията и набъбналия предварително желатин
    кремът се охлажда
    сметаната се разбива леко и се добавя към охладения крем
    белтъците се разбиват на сняг с няколко капки лимонов сок и внимателно, с помощта на шпатула се прибавят към крема

    формата се застила с фолио за свежо съхранение, да обхване и стените
    изсипва се половината от крема
    изчаква се да се стегне, в хладилник 30 минути, и отгоре се подреждат малки бисквитки
    върху бисквитките се изсипва плодовата смес( оставя се 1-2 с.л. за сервиране)
    върху плодовата смес се изсипва останалата част от крема, предварително се добавят кокосовите стърготини

(ако искате да се получи този цветен ефект , който е на моите снимки, не трябва да се изчаква за плодовата смес да се стегне, но ако искате плодовият слой да е плътен и открояващ се, ще трябва отново да се изчака в хладилник за да се стегне преди да се сложи втората част от крема)

    отгоре се подреждат големите бисквити "Закуска"
    оставя с ев хладилник за поне 4-5 часа или за следващия ден
    покрива се с чинията, в която ще се сервира и се обръща с рязко движение
    формата се изважда нагоре и фолиото се отстранява внимателно
    залива се с притоплената предварително запазена плодова смес

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче