Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
1 кг брашно
150 гр. масло
3 яйца
250 мл прясно мляко
1 с.л. захар
1 с.л. сол
2 пакетчета суха мая

* Приготвяме първо квас от сухата мая, разтворена в 200 мл. прясно мляко (леко затоплено), прибавяме 1 с.л.захар и 1 с.л.брашно. Разбъркваме, покриваме с прозрачно домакинско фолио, след това с кърпа и оставяме за 10-15 минути (разтворът е готов, когато е увеличил 2-3 пъти обема си -вижда се пяна).
* Пресяваме брашното в съда за месене, правим кладенче в средата, поставяме двата жълтъка (с третия намазваме погачата) и трите белтъци, разтопеното масло и солта. Разбъркваме и постепенно прибавяме и кваса. Добавяме и останалото 50 мл.студено пр. мляко и замесваме меко, еластично тесто. Оставяме тестото да втаса до двойно увечение на обема - около 2 часа.
* Добре втасалото тесто разрязваме с остър нож на 8 равни триъгълници. Събираме два от тях, омесваме ги добре и оформяме центъра на погачата. Правим на малки питки останалите 6 и ги подреждаме около централната. Оставяме да втаса за около 30 минути. Намазваме с разбития жълтък.
* Замесваме 100 гр. брашно с малко хладка вода за декоративните елементи на погачата. Поставяме погачата да се пече при предварително загрята фурна на 180 С(375 F).
* Изваждаме готовата погача, напръскваме я с малко вода и я покриваме с кърпа за 30 минути.
Да Ви е сладко след това!:)

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче