Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
За капачето (целувчен блат):
Белтъци -3 бр.
Захар - 1 чаена чаша
Оцет - 1 ч.лъж.
Нишесте - 1/2 ч.лъж.
Сладкарска боя - на върха на ножа
Бели кръгли дражета за точките върху капачето и малко разбита сметана

За пънчето (блат):
Брашно - 2 ч.чаши
Яйца - 3 бр.
Захар - 3/4 ч.чаша
Олио - 1 каф. чаша
Кисело мляко - 1 ч.чаша
Бакпулвер - 1 бр.
Какао - 1 пълна суп.лъж.

За крема:

Прясно мляко - 1/2 литра
Жълтъци - 2 бр.
Брашно - 2 суп.лъж.
Масло - 100 гр.

За фигурките:

Рецептата е дадена в Торта с целувки

За допълнителна украса на тортата - кокосови стърготини в различни цветове и малки количества жълта и червена сладкарски бои, разтворени във вода. Също и стопен шоколад - около 50 гр.

Тортата не изисква много време, ако целувченият блат и фигурките се приготвят предишния ден.

Целувчен блат: Белтъците се разбиват на сняг със захарта и се добавят оцетът , нишестето и боята, като се бърка още около 1 мин. Слага се върху кухненска хартия и трябва да се изсуши във фурната за около 2 часа и 30 мин., като последните 30 мин. - на леко открехната фурна. През това време се правят фигурките от марципановото тесто. Може да се използват и формички.

За пънчето: Яйцата и захарта се разбъркват в миксер до побеляване. Добавят се олиото, кис.мляко, брашното, бакпулверът и какаото, като трябва да се получи тесто като за кекс. Малка част от тестото се изсипва в отделна намаслена форма, като този блат е за основа на гъбката.

За крема: Жълтъците се бъркат със захарта, добавя се брашното и малко от студеното мляко, за да стане на кашичка. Останалото мляко се слага на котлона и при непрекъснато бъркане на струйка се добавя от сместа. Кремът трябва да се сгъсти и тогава се слага маслото, което трябва да се разтопи. Тортата се сглобява, като блатът се реже на 2 части и се намазва с крем. Оформя се пънчето, което се поръсва с кокосови стърготини и се залива със стопен шоколад. Слага се капачето и се доукрасява с останалите фигурки.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче