Торта с шоколадова глазура

Категория: / Десерти
Време за приготвяне:
120 минути
от: Svetla Jelqzkovaна 25.01.2013г.

Продукти

125 гр.масло
125 гр.захар
125 гр.брашно тип 500
2 бр.яйца
2 пак.бакпулвер
3 пак.ванилия
1 ч.ч.орехови ядки
1 ч.ч.краве прясно мляко
2 с.л.какао
1/2 пак.нишесте
250 мл студена сладкарска сметана
30 гр.кафе, разтворимо
20 мл ром

Начин на приготвяне

1. Разбиваме яйцата със захарта.
2. Прибавяме прибавяме маслото на стайна температура, ванилията и едро смлените орехи.
3. В брашното слагаме бакпулвера и прибавяме към сместа, бъркаме с дървена лъжица.
4. Готовата смес изсипваме в тортена кръгла форма 26 см, намазана с олио и отупана с малко брашно, най-добре е с малко чисто масло, и печем при 180 градуса за около 25-30 мин., но все пак следите с клечка за зъби дали е готова.
5. Изваждаме изпечения блат и делим на две.
6. Сиропираме със следният сироп: 1 чаена чаша захар и 1/2 чаена чаша вода, слагаме и 2 ванилии към вече готовият сироп.
7. Правим си шоколадова глазура: 1 чаена чаша прясно мляко и какаото с малко нишесте (пшеничено или какаово), разтворено на каша сваряваме на крем. Добавяме рома (ромовата есенция).
8. Сглобяваме тортата. Първо поставяме първия блат в тортена форма, сиропираме я и мажем с шоколадовата глазура, но повече слагаме крем.
9. Поставяме и последния втори блат, сиропираме, мажем с шоколадова глазура, но по-малко вече, защото ще я намажем със сметановата смес.
10. Украсяваме по наш вкус. Аз ги правя различни отвън. Понякога и със сметана само без нес кафе.
11. Страхотна торта е. Вълшебен вкус..

Коментари